Ishod sastanka premijera Srbije i Kosova Aleksandra Vučića i Ise Mustafe sa šeficom diplomatije Evropske unije Frederikom Mogerini, u Briselu, 9. februara, mogao bi da utiče da se na dnevni red Saveta ministara Evropske unije u martu uvrsti i razmatranje odluke o otvaranju prvog poglavlja u procesu pridruživanja Srbije EU, očekivanja su Danasovih sagovornika upućenih u evropske integracije. Takva očekivanja baziraju se na činjenici da je donošenje odluke o otvaranju poglavlja prvenstveno političko pitanje.

To je nedavno izjavio i ambasador Nemačke u Srbiji Hajnc Vilhelm ističući da bi „posle sastanka u februaru, moglo da dođe do otvaranja prvog poglavlja“, ali će, kako je rekao, pre toga u Briselu srpska i kosovska strana morati da reše neka važna pitanja iz Briselskog sporazuma. Ako se imaju u vidu najnoviji događaji u vezi sa imovinskim pitanjima, sastanak Vučića i Mustafe bi mogao uticati pozitivno na smirivanje tenzija i sprečavanje dalje eskalacije sukoba na relaciji Beograd – Priština.

„Važno je naglasiti da se postupak otvaranja poglavlja nije menjao i da će na isti način na koji je sazvana prva međuvladina konferencija, pre godinu dana, započeti otvaranje prvih poglavlja“, ocenjuje za Danas Jadranka Joksimović, ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije.

Naša sagovornica napominje da otvaranje poglavlja 35, koje podrazumeva normalizaciju odnosa Srbije i Kosova, zavisi od dijaloga na političkom nivou, odnosno sastanaka najviših zvaničnika u Briselu.

„Što se tiče poglavlja 35, videćemo kako će se odvijati stvari na političkom nivou dijaloga, koji je dugo stagnirao, iako smo mi kao strana učinili i neke korake na tehničkom nivou dijaloga“, kaže Jadranka Joksimović.

Prema njenim rečima, prevladao je princip da se u najranijoj fazi otvaraju politička poglavlja.

„Tu mislim na poglavlja 23 i 24. Verujem da ćemo dobrom ocenom akcionih planova koje smo pripremili za ova dva poglavlja ove godine ih i otvoriti. Podsetiću da se Evropski savet sastaje praktično na svaka tri meseca. Naredni sastanak je u martu, potom u junu i do kraja godine još dve sednice. Sve su to prilike da se donese odluka o sazivanju Međuvladine konferencije i otvaranju poglavlja, naravno u skladu sa pomenutim kriterijumima“, zaključuje ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije.

Ona, međutim, nije odgovorila na pitanje Danasa da li otvaranje poglavlja može da bude ubrzano ili podstaknuto pozitivnim ishodom sastanka Vučića sa Mogerini i Mustafom u Briselu, umesto da se čeka više meseci da se primene svi delovi Briselskog sporazuma.

„Održavanje briselskog sastanka i svakako dobar ishod mogu pozitivno da utiču na otvaranje prvog poglavlja u procesu evropskih integracija“, ističe za Danas Maja Bobić, generalna sekretarka Evropskog pokreta u Srbiji.

Ona, međutim, napominje da je taj sastanak samo deo paketa obaveza čije ispunjavanje očekuje Srbiju.

„Ne verujem da dobar ishod briselskog sastanka može da zameni i presudno promeni dosadašnje tumačenje uslova za otvaranje pregovora. Pre svega, i taj sastanak je deo paketa obaveza koje se očekuju. Sprovođenje svega onoga što je već dogovoreno i u čemu nije bilo dovoljno napretka ostaje uslov na kome EU insistira i koji će teško zameniti dobrim ishodom jednog u nizu sastanaka“, smatra Maja Bobić.

Fišer: Podrška Austrije

Predsednik Austrije Hajnc Fišer rekao je da zvanični Beč podržava Srbiju na njenom putu u EU i da iščekuje dan kada će moći da joj čestita kao najmlađoj članici Unije. On je u obraćanju novinarima nakon sastanka sa premijerom Aleksandrom Vučićem, a na pitanje Tanjuga, rekao da Austrija smatra da projekat EU nije završen dok zemlje Zapadnog Balkana koje žele da uđu u Uniju, a ispune uslove, ne postanu članice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari