Jovanović i Zukorlić u zajedničkom klubu 1Foto. Fonet

Aleksandar Vučić, premijer Srbije, trenutno vodi razgovore sa liderom Liberalno-demokratske partije Čedomirom Jovanovićem o ulasku u budući sastav Vlade Srbije, na mesto direktora Kancelarije za evropske integracije. Kako saznajemo od učesnika tih razgovora, paralelno se odlučuje i međusobno je zavisno od ishoda razgovora sa Jovanovićem i koje pozicije će dobiti Muamer Zukorlić, nosilac liste Bošnjačke demokratske zajednice Sandžaka. Jovanović je novinarima juče nakon konsultacija kod Tomislava Nikolića izjavio da je spreman da razgovara sa Vučićem o budućoj vladi ako dobije poziv.

P { margin-bottom: 0.21cm; }

Kako su Danasu rekli sagovornici upućeni u tok ovih razgovora premijera sa Jovanovićem i Zukorlićem, nosilac liste Bošnjačke demokratske zajednice bi trebalo da bude imenovan ili na poziciji direktora kancelarije za saradnju sa arapskim zemljama, ili da zauzme poziciju šefa zajedničkog poslaničkog kluba LDP i njegove stranke.

Takođe, ukoliko ne bude postavljen na mesto direktora novoformirane kancelarije za saradnju sa arapskim zemljama, Zukorliću bi osim šefa poslaničke grupe LDP i BDZ pripalo i mesto predsednika Odbora za obrazovanje, nauka, tehnološki razvoj i informatičko društvo.

Listi BDZS pripašće i sasvim izvesno funkcije državnih sekretara u ministarstvima prosvete i nauke, lokalnog i regionalnog razvoja i poljoprivrede.

To je Muamer Zukorlić i sam potvrdio nedavno u intervjuu za Danas. On je za naš list rekao da će mesta državnih sekretara zauzeti u ministarstvima „iz kojih se direktno može delovati na poboljšanje ljudskih prava i uslova života u ekonomski nerazvijenim područjima“.

Nakon jučerašnjih konsultacija sa predsednikom Tomislavom Nikolićem, Zukorlić je izjavio da je sa Vučićem imao inicijalni razgovor o političkim principima saradnje sa SNS i da postoji principijelna spremnost da BDZS bude deo većine. Nemamo načelni sukob sa principima Vučićeve politike. Svesni smo svoje političke težine i da sa dva poslanika neće biti nužno da učestvujemo u vlasti, rekao je Zukorlić novinarima. Napomenuo je da BDZS ne želi da utiče na globalnu politiku vlade, već prevashodno na pitanje Bošnjaka u Srbiji, kako bi Bošnjaci mogli potpuno doživljavati Srbiju kao domovinu. Uz konstataciju da je Nikoliću predstavio mogućnost da njegova lista ne bude deo vladajuće većine, Zukorlić je dodao: „Ako budem nateran da budem u opoziciji, dobro znam kako ću se ponašati, ali preferiram sudelovanje u većini, jer bi se time ubrzao proces pomirenja“.

Vučić je prošlog četvrtka, tokom konsultacija sa predsednikom Srbije, predsedniku Nikoliću predstavio plan i program buduće vlade i tom prilikom izjavio da zna gotovo ceo sastav buduće vlade, ali i da nije rešio još samo dva resora.

On je istakao da je do sada u vladi bilo ministara kojima su mediji bili veoma naklonjeni, ali da oni, nažalost, nisu pokazali željene rezultate. Tokom vikenda B92 je izvestio da Vučić nije siguran ko će voditi ministarstvo prosvete, a ko biti na čelu ministarstva uprave i lokalne samouprave.

Te funkcije, sada u tehničkom mandatu Vlade, obavljaju Srđan Verbić i Kori Udovički. Najverovatniji mandatar za sastav nove vlade ne otkriva detalje, ali je izjavio da nije odlučio kome će poveriti dva ministarstva, a da za sve ostale već ima rešenje.

Čadež se pominje kao šef diplomatije?

Beograd -Kako Danas nezvanično saznaje, funkciju ministra spoljnih poslova mogao bi da preuzme aktuelni direktor Privredne komore Srbije Marko Čadež. Ovu informaciju juče nismo uspeli da proverimo ni od direktora Privredne komore Srbije, ni u kabinetu premijera. Marko Čadež je pre imenovanja za prvog čoveka Privredne komore Srbije radio kao službenik u Ambasadi Nemačke u Beogradu.

S. M.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari