Karadžiću 40 godina za genocid u Srebrenici 1Foto Fonet

– Sudsko veće korejskog sudije O Gon Kvona poverovalo je dokazima i iskazima 337 svedoka Tužilaštva i osudilo bivšeg predsednika Republike Srpske Radovana Karadžića na 40 godina zatvora za genocid u Srebrenici jula 1995. godine. kada je ubijeno oko 8.000 bosanskih muslimana. Sud je odbacio Karadžićevih 248 svedoka odbrane.

Kada je sudija Kvon rekao – optuženi Karadžichu ustanite, u galeriji za publiku, u kojoj su sa jedne strane bile žrtve i predstavnici udruženja iz Federacije BiH, predstavnici diplomatskog kora, a sa druge strane novinari i Karadžićev brat Luka, vladala je potpuna tišina. Optuženi nije reagovao na sudijine reči da je osuđen na 40 godina zatvora. Njegove jedine reakcije bile su da odmahuje glavom na sudijine reči da je odgovoran za zločinačko udruživanje sa Željkom Ražnatovićem Arkanom, Ratkom Mladićem i Vojislavom Šešeljem za progon nesrpskog stanovništva sa teritorija koje je Republika Srpska smatrala da su njene.

Sudsko veće je našlo da je Karadžić odgovoran za 10 od 11 tačaka optužnice – ubistvo, deportacija, nasilno premeštanje stanovništva, širenje terora, napad na civile, uzimanje talaca, ali i saodgovoran za genocid u Srebrenici nad bosanskim muslimanima, kada je ubijeno oko 8.000 muškaraca i dečaka. Jedina tačka optužnice koju je sud odbacio bila je optužba kojom mu se na teret stavljao genocid u sedam bosanskih opština – Bratunac, Foža, Ključ, Prijedor, Sanski Most, Vlasenica i Zvornik.

Sudsko veće našlo je da je Karadžich odgovoran za trogodišnju snajpersku kampanju po Sarajevu i granatiranje ovog grada, jer „bez njegove podrške ta kampanja ne bi bila moguća“, zatim za uzimanje talaca UNPROFOR-a čiji je cilj bio da se spreči NATO bombardovanje juna 1995. ali iza saučesništvo u genocidu u Srebrenici.

Sudija Kvon je naveo da je Karadžić potpisao naredbu broj Sedam kojom je naredio da se stvore uslovi besperspektive i nesigurnosti za stanovnike Srebrenice i da je dugoročna strategija uklanjanja bosanskih muslimana i Hrvata poprimila oblike nasilnog uklanjanja.

– Veće se uverilo da je ubijanje bilo sistematsko, a plan je bio da se svi vojnosposobni muškarci eliminišu. Ovu podmuklu operaciju na terenu je nadgledao Glavni štab Vojske RS na čelu sa Ratkom Mladićem i oficiri na terenu – rekao je sudija Kvon i dodao da ubijanje ne bi bilo moguće bez Mladića, Vujadina Popovića i Ljubiše Beare.

Ipak, prava erupcija nezadovoljstva usledila je nakon izlaska iz sudnice, jer su žrtve mahom bile nezadovoljne visinom presude i tvrdile da će Karadžić za 15 godina izaći iz zatvora i da ovo nije pravda, jer su zločinci amnestirani. Velike mere bezbednosti pratile su proteste ispred suda nekoliko udruženja srebreničkih žrtava, a iako je bilo najavljeno da će se i žrtve muslimanskih zločina u Bosni okupiti ispred suda, do toga nije došlo.

Advokat Radovana Karadžića, Goran Petronijević je najavio da će se žaliti na presudu.

Bramerc: Bez Haga ratni zločini bi ostali nekažnjeni

Hag – Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc ocenio je da je taj sud odigrao bitnu ulogu u jačanju pravosudnih sistema na području bivše Jugoslavije i da bez njega nikad ne bi bili osuđeni Radovan Karadžić, Ratko Mladić i Slobodan Milošević.

Uhapšena Florans Artman

Hag – Bivša portparolka Tužilaštva Haškog tribunala Florans Artman uhapšena je juče ispred Tribunala, javlja naš specijalni izveštač iz Haga.

Ona je tu došla da prati izricanje presude Radovanu Karadžiću, kada su je uhapsile holandske vlasti i uvele u zgradu Međunarodnog suda pravde. Pretpostavlja se da je hapšenje usledilo zbog zabrane pristupa Tribunalu. Ona je pred Haškim tribunalom osuđena na sedam dana zatvora zbog nepoštovanja tog suda i objavljivanja dva poverljiva dokumenta u svojoj knjizi „Mir i kazna“ iz procesa protiv bivšeg predsednika SR Jugoslavije i Srbije Slobodana Miloševića.

Prvobitno je sud Artmanovu kaznio sa 7.000 evra, ali je odluka kasnije preinačena u kaznu zatvora od sedam dana. Tribunal je izdao i nalog za njeno hapšenje, ali je Francuska 2011. odbila da je izruči.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari