Predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej izjavio je, posle razgovora sa srpskim premijerom Mirkom Cvetkovićem, da se nada da će u junu početi proces ratifikacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom, ali i naglasio da od vlasti u Beogradu očekuje dodatne napore u dostizanju pune saradnje s Haškim tribunalom i u regionalnoj saradnji.

Premijer Cvetković razgovarao je juče u Briselu s Van Rompejom o nastavku evropskih integracija Srbije, a o istoj temi je kasnije popodne imao sastanak i sa predsednikom Evropske komisije Žozeom Manuelom Barozom. Van Rompej je u izjavi novinarima pružio punu podršku integraciji Srbije i Zapadnog Balkana u EU, pri čemu je istakao da je „ključni deo“ procesa regionalna saradnja.

Van Rompej je ocenio da ta saradnja obuhvata i odnose Beograda i Prištine, kao i da bi Kosovo trebalo da bude uključeno u regionalne procese „na pragmatičan način“. Takođe, u razgovoru je naglašen i značaj očuvanja integriteta i suvereniteta BiH. U tom kontekstu, Van Rompej je pozdravio inicijativu predsednika Borisa Tadića za usvajanje parlamentarne rezolucije kojom bi se osudio ratni zločin u Srebrenici. Rekao je i da je informisao svog sagovornika iz Beograda o prekjučerašnjem sastanku s glavnim haškim tužiocem Seržom Bramercom, ali u izjavi novinarima nije saopštio detalje o tom susretu.

– Ohrabrujem Cvetkovića da Vlada Srbije nastavi s neophodnim reformama u ovom vremenu krize, posebno kada je reč o jačanju vladavine prava i ekonomskim reformama. Tražim od Cvetkovića i da se nastavi reforma pravosuđa, koja će biti u skladu sa evropskim standardima – poručio je Rompej na zajedničkoj konferenciji za novinare sa srpskim premijerom.

Cvetković je izjavio da je vlada u Beogradu proevropska, da je u samom vrhu njenih prioriteta ulazak zemlje u EU, kao i da će Srbija uložiti sve napore da do kraja ove godine dobije status kandidata za članstvo u Uniji. Naglasio je i da su srpske vlasti snažno posvećene završetku saradnje s Tribunalom u Hagu i da očekuje početak procesa ratifikacije SSP-a.

– Dobrosusedski odnosi su zajednička vrednost koju dele Srbija i EU. Učinićemo sve da u regionu budu uspostavljeni prijateljski odnosi i saradnja – istakao je predsednik Vlade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari