Kada je u junu 2012. godine, praktično odmah nakon parlamentarnih i predsedničkih izbora, u redakcije beogradskih medija stiglo obaveštenje iz MUP da će ministar policije Ivica Dačić u Kristalnoj dvorani hotela „Hajat“ prisustvovati promociji deterdženta „Deus“ firme Beohemija, (video-snimak na Jutjubu „Promocija novog deterdženta Beohemije – DEUS“ ), nije bilo baš najjasnije šta će prvi čovek policije i zamenik premijera zadužen za bezbednost na takvom događaju.

Uz tadašnji vrh srpske poslovne elite – Željka Žunića, Gorana Perčevića i Miroslava Miškovića – pojavio se i budući premijer Dačić, uz obrazloženje da ga je prijatelj Perčević pozvao na promociju. Njih dvojica su devedesetih bili „partijski drugovi“ u SPS, a Ivica Dačić, aktuelni premijer, i ranije je posećivao promocije poslovnih aktivnosti Gorana Perčevića, poput one u decembru 2011, kada je vlasnik Interkomerca promovisao izgradnju mini-hidrocentrale na reci Josanici. Tada je proslavi Interkomerca – kompanije čiji su računi trenutno u blokadi zbog dugovanja od 6,6 milijardi dinara – prisustvovao kompletan vrh SPS, dok je premijer Mirko Cvetković poslao telegram sa izrazima divljenja.

Kada je Dačić posle izbora 2012. zamenio Cvetkovića na čelu Vlade Srbije, nastavio je da „podržava“ sebi bliske privrednike vodeći ih u Rusiju. Sada se, u krugovima bliskim ruskom biznisu u Srbiji, spekuliše da je glavni cilj putovanja bilo zapravo to da se kod ruskih banaka isposluje kreditni aranžman za njihove kompanije.

Žunić i Perčević, koji su prethodnih meseci često bili u medijima zbog povezanosti sa propalom Univerzal bankom, sada važe za ljude koji imaju prezadužene kompanije, koji nisu vraćali kredite, a uzimali su ih u gotovo svim bankama koje posluju u Srbiji, a kolaterali koje su davali vrlo su sporni. Da li je to samo plod njihovih loših poslovnih procena, ili deo smišljenog plana po kome su obojica funkcionisali, za sada se samo spekuliše.

U svakom slučaju, rezultat moskovskih pregovora zaživeo je, kako Danas saznaje u krugovima bliskim ruskom biznisu, preko kreditnih aranžmana koji su uz (in)direktnu podršku premijera Dačića odobreni Žuniću i Perčeviću kod ruske Sberbanke. Ni ti krediti, prema nezvaničnim saznanjima, nisu servisirani kako treba i tu su Rusi postali nervozni.

Dok je Dačić bio premijer, kažu sagovornici Danasa, postojala je prećutna garancija da će krediti Sberbanci ovako ili onako biti vraćeni. Međutim, od momenta raspisivanja vanrednih izbora kod ruskih partnera je počela da raste nervoza, a kulminirala je upravo pokretanjem afere Univerzal banke, u kojoj su se kao ključni faktori pojavili upravo Žunić i Perčević.

Sada se u Moskvi nametnulo pitanje – ko će garantovati za vraćanje kredita dvojice biznismena kada Ivica Dačić sigurno više neće biti premijer, a SPS možda neće ni ući u novu vladu? Zbog toga su se ovih dana u političkim i poslovnim kuloarima pojavile spekulacije da „neki Rusi“ na svaki način pokušavaju da uguraju Dačića i SPS u buduću vladu kako bi zaštitili svoj uloženi kapital.

Dačić ubeđen u odličan rezultat

„Ne znam, i niko ne može reći sa sigurnošću, kako će biti sastavljena nova vlada. Jedino što znam i u šta sam ubeđen jeste da ćemo ostvariti najbolji rezultat od 2000. godine i da će on biti bolji nego na prošlim izborima“, rekao je predsednik SPS Ivica Dačić novinarima na Kopaoniku, gde je u svojstvu premijera učestvovao na Biznis forumu. On je podsetio da je na prošlim parlamentarnim izborima koalicija SPS-PUPS-JS dobila 14, 5 odsto glasova. „To je važno da bismo imali veću snagu za naše argumente i našu politiku, ušli u vladu ili ne ušli, svejedno“, kazao je Dačić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari