Posle povratka sa junskog zasedanja PS SE u Strazburu sve više sam ubeđena da je kandidat Srbije u trci za mesto generalnog sekretara Parlamentarne skupštine Saveta Evrope sve bliže pobediti. Srbija prvi put ima kandidata za jednu takvu poziciju, a ukoliko bi Svetislava Bulajić dobila više glasova od svog protivkandidata Vojčeka Savickog iz Poljske, bila bi prva žena na mestu generalnog sekretara PS SE u istoriji dugoj 66 godina. Inače, o izboru kandidata 29. septembra u Strazburu odlučivaće poslanici iz 47 zemalja članica i to tajnim glasanjem, kaže za Danas Aleksandra Đurović, predsednica skupštinskog odbora za spoljne poslove i šefica srpske delegacije u PS SE.

*Na osnovu čega ste optimista da će naš kandidat pobediti?

– Optimista sam od samog početka, ali nakon brojnih sastanaka u Strazburu protekle nedelje sve sam ubeđenija u pobedu. Gospođa Bulajić imala je predstavljanje pred tri političke grupe, a imali smo sastanke sa više od 20 nacionalnih delegacija i sa ko zna koliko poslanika individualno. Organizovali smo i jedan prijem za žene parlamentarke gde je bio izuzetno veliki odziv. No, ne smemo da se opuštamo, već da nastavimo intenzivnu kampanju, da izdržimo pojedine niske udarce i negativnu kampanju pojedinaca protiv nas, uz veru da je sreća uvek na strani pravednih ljudi dobrog srca i čistih namera.

*Bilo je najava da će Kosovo tražiti prijem u Savet Evrope, da li se to i desilo?

– Odavno slušam najave Prištine o zahtevu za članstvom u SE, ali to nekako stalno odlažu. Moje mišljenje je da je razlog odlaganja svest da nemaju podršku da to izguraju do kraja. Takav eventualni zahtev bi prvo došao na Komitet ministara koji im je manje sporan, jer su 34 zemlje priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, a za dvotrećinsku većinu potrebna je podrška 32 zemlje. Međutim, Komitet ministara ima obavezu da zatraži mišljenje PSSE, gde je za pozitivno mišljenje potrebna dvotrećinska većina od prisutnih narodnih poslanika. Niko ne može da predvidi ko će i kako glasati.

*Da li je na ovom zasedanju PSSE bilo reči o potvrdi akreditiva ruskim poslanicima?

– Na agendi junskog zasedanja našla se rezolucija sa nazivom „Razmatranje poništenja prethodno ratifikovanih akreditiva delegacije Ruske Federacije“. Takav naslov je odredio i tok rasprave! Nije ni bilo reči o mogućnosti ukidanja prethodno donetih sankcija. Velikom većinom glasova doneta je odluka da se ne ponište mandati ruskoj delegaciji, što je dobro, jer se time ostavljaju otvorena vrata za dalje pregovore i dijalog. U ovom trenutku suštinski se ništa neće promeniti, jer je ruska delegacija još u januaru donela odluku da ne učestvuje do kraja ove godine u radu PSSE, zbog sankcija koje su donete. Ipak, da su akreditivi potpuno poništeni, pitanje je da li bi ikakvi pregovori bili mogući, a najverovatnije se ruska delegacija ni u januaru ne bi pojavila u Strazburu. Ovakva odluka daje mogućnost pregovora do januara 2016. kada očekujemo dolazak ruske delegacije uz nadu da će tada biti doneta odluka prihvatljiva za sve strane.

* Kako je glasala srpska delegacija?

– Nama koji smo u januaru glasali protiv oduzimanja prava glasa ruskoj delegaciji bilo je jako teško da se postavimo prema ovoj rezoluciji. Rezolucija ni ne postavlja pitanje sankcija, već ih samo konstatuje kao nešto što se ne dovodi u pitanje, a akcenat je na akreditivima koji treba da se ponište ili ne. Razmišljali smo i o tome da ne glasamo uopšte kao vid protesta, što se odlučuje o važnom pitanju za jednu delegaciju bez prisustva njenih izabranih predstavnika, ali kako to ne bi bilo shvaćeno na pogrešan način, odlučili smo da ipak učestvujemo u glasanju i da budemo uzdržani. Čak je i ukrajinska delegacija bila protiv poništenja akreditiva, što je jako pozitivno i dobro.

Stavovi MSP nisu obavezni

Zašto članovi naše delegacije usaglašavaju stavove sa grupama kojima pripadaju, a ne sa stavovima države iz koje su?

– Mišljenje MSP ne obavezuje poslanike da tako glasaju, jer su poslanici nezavisni u formiranju svog mišljenja i stavova, ali za mene je mišljenje MSP izuzetno važno, jer ja u Strazburu ne predstavljam sebe, već Srbiju. Ne mogu da nateram druge poslanike da razmišljaju na isti način. SNS u PSSE pripada političkoj grupi Evropske narodne partije, a ja sam članica Biroa te političke grupe. Ipak, kada grupa donese odluku koja je suprotna stavu Srbije, ja izdvojim mišljenje, jer nemam dilemu čiji stav mi je važniji. Većina u srpskoj delegaciji razmišlja na takav način. Jedino Nataša Vučković najčešće daje primat stavu Socijalističke grupe, gde je i potpredsednica. Njen stav je da je ta pozicija obavezuje da uvek prati odluke grupe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari