Posle jučerašnjih neuspelih dvosatnih pregovora između predsednika četiri srpske opštine i Kfora, kriza na severu Kosova i Metohije ušla je u fazu izčekivanja. Na zajedničkom sastanku skupština četiri srpske opštine juče u Zubinom Poroku, odlučeno je da se barikade ne uklanjaju, a da se Kforu omogući snabdevanje jedinica pod kontrolom građana. Politički predstavnici Srba odbili su novi zahtev Kfora da se omogući kretanje i Euleksu, zbog čega su jučerašnji pregovori propali.


U vreme zaključenja ovog izdanja našeg lista na severu KiM, prema ocenama izvora Danasa, bilo je mirno i stabilno. Iako se sinoć i u Beogradu i na Kosovu spekulisalo da bi Kfor tokom noći mogao da krene u najavljenu akciju razbijanja barikada, koju je u poslednja tri dana dva puta odlagao, procenjivalo se da međunarodne vojne snage, ipak, neće odmah da deluju. Srbi su odlučni da barikade koje Kfor noću poruši, ponovo podignu po danu, a komandi Kfora sve više smeta što za prevoz vojnika na Jarinje i Brnjak mesečno troši dva miliona evra, tvrde izvori Danasa.

Borislav Stefanović, šef tima Vlade Srbije za dijalog s Prištinom, izjavio je sinoć za naš list da je Beograd u stalnom kontaktu sa međunarodnim zvaničnicima kako bi se onemogućile bilo kakve jednostrane akcije. Stefanović naglašava da je važno da Srbi na severu KiM omoguće prolaz Kforu, a da bi bilo dobro da to dozvole i Euleksu. Povodom jednog od jučerašnjih zahteva odbornika četiri srpske opštine da se Euleks povuče sa KiM, Stefanović kaže da Beograd traži rešenja „u domenu mogućeg“, a da su odluke koje su juče donete u Zubinom Potoku stranački stavovi.

Glavni beogradski pregovarač negira ocene da je dogovor o kosovskom carinskom pečatu uzrok višemesečne krize na severu KiM jer, prema njegovim rečima, „odlukom Unmika Kosovo od 2000. godine jednistvena carinska zona i član CEFTE“.

Na jučerašnjoj sednici skupština četiri srpske opštine usvojeno je šest zahteva u kojima se traži: povratak na stanje pre 25. jula i akcije kosovskih specijalaca, nezavisna istraga o incidentu na Jarinju pod mandatom SB UN, opoziv odluke o razmeštanju Euleksa na KiM, vraćanje pregovora Beograda i Prištine pod okrilje UN. Predstavnici Srba ne prihvataju da se na severu KiM primenjuju dogovori iz Brisela i opredeljeni su da „opstanu na tom području u sastavu Srbije“.

Iz Kosovskog okruga juče je najavljeno da će se u Gračanici danas održati protestna šetnja u znak podrške Srbima na severu KiM. Goran Arsić, načelnik tog okruga, kaže je cilj i da se „uputi poruka međunarodnoj zajednici da Srbi podržavaju napore Vlade Srbije u rešavanju kosovskog pitanja“.

– EU očekuje da će se dijalog Beograda i Prištine nastaviti narednih sedmica. Posrednik EU u dijalogu Robert Kuper dobio je pozitivne signale sa obe strane – izjavila je juče Maja Kocijnčić, portparol visokog predstavnika Unije za spoljnu politiku i bezbednost.

„Srbija ne može u EU bez glave“

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije izjavio je juce u beogradskom Medija centru na promociji svoje cetvorotomne knjige „Pomenik novog kosovskog stradanja“ da uslovljavanje evropskih integracija Kosovom znaci da se od Srbije „traži da u evropsku zajednicu ude bez glave“. On je postavio pitanje ko „u ime naroda može da prihvati takav odnos i da bez duše i glave ude u evropsku zajednicu i postane clan NATO – udarne pesnice Zajednice, koja je ognjem i macem raskomadala ovu zemlju“.

Odgovarajuci na novinarsko pitanje šta ce SPC uciniti ukoliko se razdvoje politika zvanicnog Beograda i interesi Srba na KiM, imajuci u vidu krizu na severu Pokrajine, mitropolit je odgovorio da „Crkva, kao jedina institucija koja kontinuirano postoji na KiM, ne može da ide mimo naroda“. On je izrazio nadu da „sadašnja vlast nece dici ruke od svojih vitalnih prava i interesa, niti od KiM“ i opomenuo da „realnost“ o kojoj govore pojedini politicari „nije mera, jer se ne mogu olako prihvatati posledice zlocina kao osnov za rešavanje kosovskog problema“. Prema mitropolitovim recima, „zbivanja na KiM od 1999. do danas nastavak su nacifašisticke okupacije“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari