Delegacija Srpske napredne stranke predvođena predsednikom Aleksandrom Vučićem razgovaraće sutra sa delegacijom Partije ujedinjenih penzionera Srbije, saopšteno je iz SNS. Sastanak će se održati u 15 časova, u prostorijama SNS, a do ove objave došlo je nakon saopštenja iz PUPS da napušta razgovore sa dosadašnjim koalicionim partnerom SPS Ivicom Dačićem.

                       P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

Nakon odluke predsedništva PUPS da napusti koaliciju sa SPS i pokuša da postigne predizborni sporazum sa SNS, koalicija okupljena oko SPS posle dugogodišnje saradnje konačno je pred raspadom. Ukoliko saradnja sa naprednjacima ne bude bila moguća, PUPS će, kako tvrde u ovoj stranci, samostalno izaći na predstojeće izbore. Iako socijalisti o odluci koalicionog partnera još nisu zvanično obavešteni, predsednik SPS Ivica Dačić tvrdi da odlazak PUPS-a neće oslabiti socijaliste, dok Dragan Marković Palma poručuje „neka im je srećan put“. U jučerašnjem saopštenju PUPS-a navodi se da je premijer taj koji je pokazao najveću posvećenost zajedničkim ciljevima, kao i najveću pažnju za potrebe penzionera.

„Stoga, prirodno je da težimo da jačamo saradnju sa njim i strankom koju vodi“, navode iz PUPS i dodaju da su o svemu obavestili i aktuelnog koalicionog partnera, lidera SPS Ivicu Dačića.

Ukoliko, kako navode, u razgovorima bude konstatovano da takva vrsta saradnje nije moguća, Predsedništvo je čvrsto uvereno da je PUPS sposoban i za samostalni izlazak na predstojeće izbore.

U PUPS, naime, iz iskustva koje su imali sa aktuelnom vladom, smatraju da je to najbolji način da se u celosti ispune ciljevi te stranke. A pre svega, dodaju, zaštita sociijalno-ekonomskog položaja penzionera je da svoje buduće delovanje uskladi direktno sa političkom misijom premijera Vučića.

Inače, na jučerašnjoj sednici Predsedništva PUPS-a razmatrana je informacija u vezi sa obavljenim razgovorima između predsednika Milana Krkobabića i predsednika SPS Ivice Dačića. Tokom protekle dve godine PUPS je, kako se navodi, istrajno podržavao politička zalaganja predsednika vlade da sačuva državu od bankrota, čime je, praktično, obezbeđena sigurnost i redovnost isplata penzija.

Ivica Dačić je juče rekao da socijalisti još uvek nisu razgovarali sa PUPS-om o napuštanju saveza, navodeći da ga PUPS nije obavestio o svojoj odluci, ali da su mu najavili da će razgovarati sa SNS.

„Svako ima pravo da odlučuje kako želi. Ne možemo da prihvatimo da neko na listi ima više nego što ima u realnosti“, rekao je juče Dačić i dodao da će u narednim danima razgovarati o celokupnim odnosima.

I Dragan Marković Palma, lider Jedinstvene Srbije, trećeg člana koalicije, smatra da niko nije u obavezi da bude večito u koaliciji sa nekim.

„Svako ima pravo da se opredeli sa kim će na izbore. Čovek se oženi, pa ima petoro dece, pa se razvede… Niko nije u obavezi da bude večito u koaliciji. Srećan mu put i srećno mu bilo, ako je tako odlučio, nemam ništa protiv“, poručio je juče Marković, dodajući da nije razmišljao zbog čega je PUPS odlučio da se okrene naprednjacima. Inače popularnost Jedinstvene Srbije porasla je poslednjih meseci i sada ta stranka ima podršku oko 3,2 procenta. Zanimljivo je da je popularnost JS skočila u Vojvodini. Prema nalazima Faktor plusa, PUPS ima stabilnih oko 3,3 odsto podrške.

Razlozi

O razlozima za razlaz ove koalicije juče niko zvanično nije hteo da govori, ali nezvanično saznajemo da lider socijalista nije bio voljan da Krkobabićevoj stranci omogući isti procenat, odnosno broj poslaničkih mandata, kao na prošlim izborima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari