Saradnja Liberalno-demokratske partije sa Demokratskom strankom koju predvodi Dragan Đilas postala je nemoguća – poruka je LDP nakon što je juče zvanično potvrđeno ekskluzivno saznanje Danasa da je Milivoj Vrebalov, dugogodišnji funkcioner liberala, predsednik opštine Novi Bečej u više mandata i potpredsednik Skupštine Vojvodine, uzeo člansku kartu DS. Prelaskom Vrebalova u redove demokrata LDP je postala vanparlamentarna stranka na nivou AP Vojvodine, pošto je on bio njen jedini poslanik u pokrajinskoj Skupštini.

„Trend ulaska novih ljudi u DS se nastavlja, a još jedna potvrda toga je pristupanje Milivoja Vrebalova“, izjavio je lider DS Dragan Đilas na konferenciji za novinare u centrali demokrata u Beogradu, na kojoj se pojavio zajedno s ovim dojučerašnjim članom LDP. Đilas je naglasio da je za poslednja četiri meseca DS dobila više članova nego što je izgubila, „i pored hajke“ koja se protiv nje vodi.

Vrebalov je novinarima rekao da u DS ne ulazi zbog funkcije, već da bi iskoristio infrastrukturu stranke za poboljšanje životnih uslova Vojvođana. „Iako je DS u krizi, ona ima dobru infrastrukturu, kapacitete i može da okupi demokratski potencijal. Ne očekujem lične benefite“, rekao je Vrebalov.

Odgovarajući na pitanja novinara, Dragan Đilas je izjavio da o prelasku Milivoja Vrebalova u DS nje razgovarao s predsednikom LDP Čedomirom Jovanovićem, kao i da ne očekuje da će taj događaj pokvariti odnose dve stranke. Ipak, u LDP misle drugačije.

Kao što je Danas najavio, liberali su više nego razočarani ponašanjem demokrata, koje smatraju politički krajnje nekorektnim. Oni ističu da ih niko iz DS nije obavestio o planu za „preotimanje“ Vrebalova iza kojeg, prema njihovom uverenju, stoji Dragan Đilas lično. LDP u izuzetno oštro intoniranom saopštenju konstatuje da se metodi, koje je Đilas izabrao u politici, „svode na ideologiju trgovačkog putnika“.

„Mesecima smo pružali priliku Đilasu da pokaže da je u stanju da razdvoji suštinu od jeftinog marketinga… Bili smo fer i nismo želeli da insistiramo na svim promašajima i greškama koje pravi. Više to nećemo činiti… DS ustrojena po njegovom modelu postala je prepreka svakom našem pokušaju racionalnog razgovora i naporima da se napravi jasno profilisani politički blok koji će biti alternativa postojećem režimu u Srbiji. Za nas politika nije pijaca i oštro ćemo se suprotstaviti politici čoveka koji nema nikakve veze sa suštinom i izvornom politikom stranke na čije je čelo sticajem okolnosti došao. Način razmišljanja Đilasove DS najsličniji je političkim vizijama Bidže, Rake ili Gangule i sigurni smo da to nije ono što su želeli članovi i birači demokrata“, saopštila je stranka čiji je lider Čedomir Jovanović.

Iz LDP najavljuju da će ubuduće mnogo više pažnje poklanjati članovima i biračima DS. „Sigurni smo da oni razumeju ono što Đilasu nije jasno: da je budućnost Srbije slobodno tržište, a ne vulgarizovana komandna ekonomija i kombinati; da se demokratska i građanska Srbija mora suprotstaviti ovoj vlasti, umesto Đilasovih pokušaja da se dodvori naprednjacima; da se politika ne sme svoditi na fraze koje nemaju nikakve veze sa potrebama Srbije i dubinskim reformama u njoj“, poruka je LDP.

DS: Protivnik nam je vlast, ne LDP

„DS neće odgovarati na saopštenje LDP, bez obzira na stepen uvreda koji je primereniji naprednjacima ili radikalima. Nije demokratama i Đilasu politički protivnik LDP, nego aktuelna vlast. Uvrede koje su upotrebili su njihova reakcija na nizak rejting koji imaju po poslednjim istraživanjima, kao i na činjenicu da je ceo odbor LDP u Kraljevu prešao u DS, jer im je Čedomir Jovanović naredio da prime bivšeg gradonačelnika Ljubišu Simovića, što su oni jednoglasno odbili“, rečeno je Danasu u vrhu DS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari