Bećirović: Uništenje BiH nije moguće, ni u ratu ni u miru 1Foto: EPA-EFE/FEHIM DEMIR

Predsedavajući Predsedništva BiH Denis Bećirović izjavio je danas u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija da bez obzira na brojne opstrukcije, blokade, pristiske i situacije s kojima se suočava ta država, uništenje BiH nije moguće ni u ratu ni u miru.

„BiH je ravnopravna članica Saveta Evrope i UN, koja je na ulazu u EU i NATO. Postignut je važan korak, Evropski savet je doneo odluku da otvori pregovore. To je veliki korak za građane BiH. Hvala EU i NATO-u na podršci“, kazao je Bećirović, dodavši da se na debati o stanju o BiH obraća u ime države BiH.

Srpski član Predsedništva BiH Željka Cvijanović ranije danas je obavestila Savet bezbednosti da Bećirović govori u lično ime, a ne u ime kolektivnog šefa države.

Bećirović je ocenio da ključni problemi u zemlji ne potiču iz BiH, navodeći da u BIH nije bio građanski rat, već međunarodni oružani sukob u kojem je učestvovala Srbija.

„Haški tribunal je utvrdio odgovornost lidera Republike Srbije. Nije bilo građanskog rata, već međunarodni oružani sukob“, kazao je Bećirović u svom obraćanju.

Navodeći da će se u junu obeležiti 29. godišnjica genocida počinjenog nad Bošnjacima u i oko Srebrenice, on je naveo da lideri RS ne poštuju presude sudova, već slave osuđene ratne zločince.

„To se može razumeti kao pretnja novim genocidom. Zato će biti važno da generalna skupština UN usvoji rezoluciju o Srebrenici“, o cenio je Bećirović.

Naglasio je kako lideri RS tumače selektivno Dejtonski mirovni sporazum, potkopavaju suverenitet i teritorijalni integritet BiH.

Dodao je da se BiH trudi održati pozitivne odnose sa susednim zemljama uz uzajamno poštivanje, zbog čega je, kako je naveo, „važno da se suzdržimo od vojne moći u regionu“.

Istakao je da je produžetak Misije EUFOR-a važan za mir u BiH, a ocenio je i da BiH treba da štiti pojedinačna prava građana, a ne da se bavi kolektivnim pravima naroda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari