Preveslali smo „žute“. Ovim je rečima jedan bliski saradnik lidera SPS Ivice Dačića u razgovoru s novinarom Danasa opisao aktuelnu situaciju oko formiranja Vlade Srbije, navodeći da će socijalisti „99 odsto“ napraviti postizbornu koaliciju s naprednjacima. Onih jedan odsto ostavlja za slučaj da DS i Boris Tadić na kraju odluče da Dačiću prepuste mesto premijera, u šta u SPS-u ni sami ne veruju. Kako kaže, sada se samo čeka trenutak da Dačić ozvaniči stav partijskog Predsedništva, s kojim se konsultovao, i potvrdi koaliciju sa SNS, „nakon što su iscrpljene sve mogućnosti za dogovor sa DS“.


Kako su Danasu rekli sagovornici iz vrha SNS, vlada naprednjaka, koalicije oko SPS i URS dogovorena je još pre desetak dana, „ali je Dačić tražio još vremena kako bi našao izgovor da napusti DS i priključi se nama“. Naš izvor ističe da su resori uglavnom već podeljeni – Dačić će biti premijer, Aleksandar Vučić prvi potpredsednik vlade i ministar za evropske integracije ili odbrane, Mlađan Dinkić potpredsednik vlade i ministar finansija i ekonomije, Suzana Grubješić šefica diplomatije, Vladimir Cvijan ministar pravde, Velimir Ilić poljoprivrede i ekologija, Žarko Obradović ostaje na čelu prosvete, Slavica Đukić Dejanović preuzima resor zdravlja, a Kalanovićeva regionalni razvojni i lokalnu samoupravu.

U trenucima zaključenja ovog izdanja Danasa još je bilo neizvesno da li će koalicija naprednjaka i socijalista biti obznanjena danas – na Vidovdan, kako se spekuliše, ili će proces ustoličenja nove vlasti još potrajati. Predsednik Srbije Tomislav Nikolić rekao je juče da očekuje da mu predsednik SPS Ivica Dačić danas zatraži mandat za formiranje vlade. „Postoje nagoveštaji da bi Dačić mogao da dođe da mi pruži dokaze kako je formirana skupštinska većina. Tako sada stvari stoje, koliko sam obavešten“, istakao je Nikolić.

Oprezniji među našim sagovornicima ne isključuju ni opciju potpunog preokreta u pregovorima, odnosno sporazuma DS i SPS, ali to deluje kao najmanje realna opcija. Potpredsednica SPS Slavica Đukić Dejanović je rekla da se razmatraju dve varijante – nastavak pregovora sa demokratama ili dogovor sa naprednjacima. Ona je istakla je da se na konačnu odluku neće dugo čekati, ali da se još ne zna datum kada će najviši stranački organi o tome odlučivati.

U protekla 24 sata iz izvora u DS i bliskih njenom vrhu puštene su spekulacije o očekivanjima da demokrate ostanu bez vlasti – i u Beogradu, gde je 12. juna konstituisana Skupština grada i utvrđena vladajuća koalicija demokrata i SPS-PUPS-JS, s Draganom Đilasom kao gradonačelnikom i Aleksandrom Antićem kao predsednikom parlamenta.

PITAĆE SE DSS?

Kako je Danasu reklo više funkcionera DS, ova stranka nikako ne isključuje mogućnost da nakon sve izvesnijeg dogovora SPS i SNS na republičkom nivou bude pokušaja da se identičan savez napravi i u Beogradu. „Kao što su 2008. socijalisti prekršili potpisani sporazum sa DSS i SRS, zašto ne bi to opet uradili i opovrgli sve dogovore s nama“, navode demokrate.

U javni opticaj su puštene i spekulacije iz krugova bliskih vrhu DS da je Boris Tadić od svog stranačkog zamenika Đilasa prekjuče zahtevao da, ako SPS napravi Vladu Srbije sa SNS, raskine savez sa socijalistima u Beogradu i, ako treba, podnese ostavku s mesta gradonačelnika i ode u opoziciju. Đilas, kažu sagovornici Danasa, nije oduševljen Tadićevim zahtevom i pokušava da zadrži vlast i po cenu pravljenja pakta sa DSS.

Od ukupno 110 mandata u Skupštini grada Beograda, posle izbora 6. maja 50 je pripalo listi „Izbor za bolji Beograd“ (DS), 37 listi „Pokrenimo Srbiju“ (SNS), 13 odbornika je iz SPS-PUPS-JS i deset iz DSS. Aktuelna većina s Đilasom na čelu je vrlo stabilna, s ukupno 63 odbornika. Ukoliko bi došlo do razlaza između DS i koalicije oko SPS, ključan igrač bi postala stranka Vojislava Koštunice, bez koje ni demokrate ni naprednjaci ne bi mogli da oforme gradsku vlast. Eventualna koalicija DS-DSS imala bi 60 mandata u Skupštini grada, a isto toliko odbornika činilo bi vladajuću većinu SNS, SPS-PUPS-JS i DSS.

„SPS DRŽI REČ“

„Ja sam ozbiljan političar i bavim se ozbiljnim stvarima, a ne spekulacijama“, rekao je za Danas Aleksandar Popović, potpredsednik DSS i kandidat za gradonačelnika na prošlim izborima, upitan da li je realno da Đilas i DSS dogovore vlast u Beogradu, odnosno da se njegova partija priključi taboru SNS i SPS.

Kako u DSS nezvanično kažu, gradska uprava se ipak neće menjati. „Nije Đilas bez razloga požurio da s Antićem formira vlast, jer je očigledno bio plan da SPS sa DS napravi koaliciju u Beogradu, Vojvodini i što većem broju opština, a u Republici kako bude“, smatraju u DSS.

Predsednik Skupštine grada i beogradskog odbora SPS Aleksandar Antić izjavio je juče da ne vidi nijedan razlog da se menja sastav gradske vlasti, ukoliko republičku formiraju druge stranke. „Smatram da je aktuelna vlast u Beogradu napravljena na osnovu volje građana. Ne vidim zašto bi se takav dogovor menjao“, rekao je Antić. Upitan da li ima informacije da je Tadić od Đilasa tražio da raskine koaliciju sa SPS ukoliko socijalisti uđu u vladu s naprednjacima, Antić je rekao da mu se takve informacije „ne čine realnim“.

U međuvremenu, demokrate i socijalisti nastavili su da se prepucavaju preko medija, pri tom ne želeći da jedni drugima kažu da je – igranka završena. Tačnije, za sada je samo LDP odlučio da stavi tačku na sagu o formiranju vlade tako što je prekjuče saopštio da napušta to „loše pozorište“ i okrivio DS i SPS za provaliju u koju Srbija pada.

ĐILAS VS DAČIĆ

Dragan Đilas juče je u saopštenju za javnost pozvao je socijaliste da javno zatraže mesto premijera za Dačića i da upute zahtev da se Dinkiću prepuste ekonomski resori, „ako su to razlozi za nepostizanje dogovora“. „SPS ima pravo da raskine koalicioni dogovor, ali nema pravo da optuži DS da je kriv za raskid tog sporazuma“, istakao je Đilas.

On je podsetio na dogovor dve stranke o koaliciji, napravljen još 8. maja, i naveo da su precizirani principi i program po kojem bi buduća vlada radila. „Iako je DS četiri godine bio pouzdan partner SPS u vlasti i nijednog momenta nije prilikom formiranja nove vlasti insistirao na kadrovskim rešenjima – dogovora nema“, naveo je Đilas.

„Niko ne pominje principe, niko ne govori o programu, niko se čak ni ne trudi da objasni kako se desilo da SPS i URS prave tako oštar zaokret i formiraju vladu sa SNS, koji je za osnovu svoje kampanje imao afere za koje su optuživali direktno Dačića, a Dinkića nazivali najvećom štetočinom i grobarom srpske ekonomije i za koga su tvrdili da će ga po dolasku na vlast uhapsiti“, naveo je Đilas.

Na ovu izjavu Đilasa, iz URS su saopštili da još nisu doneli odluku o ulasku u bilo koju vladu i poručili da od URS matematički ne zavisi formiranje nijedne vlade, ko god da je vodi – DS, SNS ili SPS.

A Ivica Dačić je u izjavi novinarima istakao da još nije prihvatio ničiju ponudu za formiranje vlade i da je ključni problem kakvu će poziciju u vlasti imati koalicija oko SPS, odnosno „da li će je voditi ili samo biti u njoj“.

„SPS se ne izjašnjava između SNS i DS, odnosno Tadića i Nikolića, nego između njih i nas. Nemam ništa protiv i da međusobno naprave koaliciju i da mi skinu problem s vrata. Zašto bismo bili u nečijoj vladi ako možemo da vodimo vladu, to je suštinsko pitanje. Sad je istorijska prilika za koaliciju SPS-PUPS-JS da svoj politički profil definiše tako da bude jedan od tri najznačajnija faktora u Srbiji“, poručio je Dačić i dodao da to ne znači da je prihvatio ponudu naprednjaka.

Upitan da li je od Tadića tražio da mesto premijera, Dačić je odgovorio da to ne bi bilo korektno prema lideru demokrata.

Vladajuća koalicija sa 133 mandata

U slučaju sporazuma naprednjaka i socijalista, novu vladajuću koaliciju u Skupštini Srbije činili bi poslanici liste Pokrenimo Srbiju (73 mandata), SPS-PUPS-JS (44), URS (14, bez dva mandata Maje Gojković), a podršku bi im davali po jedan poslanik Nijednog od ponuđenih odgovora i Bošnjačke demokratske zajednice. Vladu Ivice Dačića bi, dakle, podržavalo 133 od ukupno 250 poslanika.

DANAS ANKETA

Šta mislite o vladi SNS-SPS-URS i ponašanju DS?

Miodrag Radojević, politički analitičar

Indicije koje su se poslednjih dana pojavile u medijima idu u prilog tezi da će nova vlada biti formirana oko SNS i SPS, a čini mi se da takav rasplet nije očekivan u javnosti. Mislim da je utorak, 26. jun, bio prelomni dan, pa očekujem da će uskoro, i to s velikom verovatnoćom, biti objavljena informacija da je postignuta parlamentarna većina. O novoj vladi ne bi se ovoliko govorilo da su u pitanju programske razlike između stranaka, međutim, ovde se radi o goloj raspodeli resora i premijerskog mesta. Saopštenje koje je prekjuče objavila DS je izraz nemoći i može se zaključiti da je demokratama dozlogrdilo da se ganjaju sa SPS. Mislim da je između demokrata i socijalista zapelo oko premijerske funkcije i, da upotrebim izraz koji je bivši predsednik Boris Tadić često koristio, DS nije želela da pređe preko te crvene linije. Ponavlja se situacija od pre četiri godine, kada je u poslednji čas DS dala bolju ponudu socijalistima. Sada naprednjaci daju bolje ponude SPS i URS od demokrata.

Zoran Stojiljković, politički analitičar

Vlada SNS-SPS-URS bila bi iznuđeno rešenje. Verujem da će ovih dana biti puno različitih poruka sa svih strana koje će biti upućivane javnosti, stranačkom članstvu, prijateljima… a da su iza scene debelo odmakli razgovori DS i SPS, koji su čak u završnoj fazi. U slučaju da se demokrate i socijalisti ne dogovore, na scenu stupa rezervna varijanta, koja može i da potraje jer je politički izvodljiva – svi su manje-više proevropski orijentisani i interesno usaglašeni, bez obzira što ni među SNS, SPS i URS nema puno ljubavi. DS mora da preuzme najveći deo odgovornosti. Mislim da su svesni da nema još puno vremena i da je mnogo prošlo od izbora. Tadić se prvo nećkao i „hoćkao“ oko premijerskog mesta, onda se čekala inauguracija novog predsednika i od tada je prošlo 20 dana. Moraju jasno da se izjasne da li su raščistili s animozitetom prema Dinkiću, da li će većinu da prave raščupavanjem ostalih predizbornih koalicija ili idu u opoziciju jer neće da pristanu na Dačićeve uslove. J. D. – L. V.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari