Lunaček: Beograd će morati da prizna Kosovo 1Foto: Bojan Cvejić

Izvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo, Ulrike Lunaček, rekla je da nijedna članica Evropske unije (EU) ne bi u članstvo u Evropskoj uniji primila državu koja nema jasno definisane granice sa susedima, posle iskustva sa Kiprom, primljenim 2004. godine bez jasno definisanih granica.

Na pitanje da li će priznanje nezavisnosti Kosova biti uslov za članstvo Srbije u EU, Lunaček je odgovorila da je istina da to nije formulisano u pravnim tekovinama ili poglavljima za pregovore, ali da će Beograd morati da prizna Kosovo, jer članice ne žele da im se ponovi slučaj Kipra.

„Volim da dolazim u Beograd, poznajem ljude ovde i dolazim ne samo zato što sam izvestilac za Kosovo“, rekla je Ulrike Lunaček novinarima u Mikser hausu u Beogradu, gde se održava „Beogradski forum civilnog društva“.

Ulrike Lunaček je izjavila da neki tvrde da je njen glas, kada govori o odnosima Srbije i Kosova, samo jedan glas, ali da se mora reći da je to „ugledni glas u Evropskom parlamentu“.

„Nisam ja to izmislila, ali imali smo u nedavnoj istoriji slučaj Kipra i to je razlog zašto ne vidim nijednu članicu EU koja bi primila još jednu zemlju bez jasno definisane granice sa susedima“, ponovila je Ulrike Lunaček, uz konstataciju da u Uniji granice ionako ne postoje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari