Predsednik Demokratske stranke će se ubuduće umesto na četiri, birati na dve godine, broj potpredsednika se smanjuje sa sedam na četiri, koji se takođe biraju sa dvogodišnjim mandatom, demokrate više neće imati počasnog predsednika, ali ni uže Predsedništvo, generalnog sekretara i Etički odbor.

To su samo neke od ideja iz prednacrta novog statuta DS, u koji je Danas imao uvid. Novi statut DS biće usvojen 27. aprila na radnoj skupštini stranke, što je priprema za izbornu skupštinu zakazanu za 31. maj.

Prednacrtom statuta predviđeno je i brisanje odredbe da odluku o neposrednom izboru predsednika donosi Glavni odbor. Predsednik DS više neće imati ovlašćenje da imenuje i razrešava stranačkog portparola, već ga predlaže Predsedništvu. Takođe, Predsedništvo će na predlog predsednika odlučivati o imenovanju i razrešenju koordinatora Centra resornih odbora. Predsednik stranke imaće zamenika iz redova potpredsednika koji je osvojio najviše glasova na izbornoj skupštini. Najmanje jedna žena mora biti potpredsednica stranke.

Izmena će biti u gotovo svim organima DS, kao i u njenoj organizaciji. Umesto okružnih odbora uvode se regionalni. Ukida se odredba da članstvo u DS prestaje u slučaju pravosnažne sudske presude za krivično delo kojom se osuđuje na zatvorski kaznu u trajanju od najmanje pet godina.

Članovi Skupštine DS, kao najvišeg organa odlučivanja, nisu više predsednici gradskih i opštinskih odbora, kao ni potpredsednici pokrajinskog i okružnih odbora, poslovni direktor i članovi Predsedništva Demokratske omladine, već samo predsednik i potpredsednik DO. Članovi nisu ni sve članice Predsedništva Foruma žena, veća samo predsednica i potpredsednica FŽ i delegatkinje Foruma u broju ne manjem od pet odsto ukupnog broja delegata.

U stalni sastav Glavnog odbora DS više neće ulaziti 50, nego 30 članova stranke koje bira skupština.

Prema ovom predlogu statuta, u sastavu Predsedništva više neće biti predsednici gradskih odbora Kragujevca, Niša i Novog Sada, već samo Beograda. Predsedništvo, između ostalog, vodi kadrovsku politiku, odnosno potvrđuje liste kandidata za poslanike, određuje kandidate za nosioce najviših državnih funkcija na republičkom i pokrajinskom nivou, potvrđuje kandidate za gradonačelnike i predsednike opština. Izbačena je odredba prema kojoj Predsedništvo i poslanički klub u Skupštini Srbije zajedno zasedaju i odlučuju o glasanju poslaničkog kluba kada parlament raspravlja o važnim pitanjima. Takođe, Predsedništvo će imati obavezu da zaseda najmanje jednom u 15 dana umesto jednom mesečno.

Umesto preobimnog Izvršnog odbora, koji sada broji više od 50 članova, predlogom izmena Statuta DS predviđeno je da IO ima predsednika, njegovog zamenika i najmanje 15 članova.

Pritisak sa lokalnog nivoa na centralu

Desetak opštinskih odbora DS iz cele Srbije, koji su na poslednjim izborima osvojili između 10 i 20 odsto podrške, od juče prikupljaju potpise članova stranke za podršku inicijativi da se stranački funkcioneri na svim nivoima biraju neposredno, „kako bi bili kredibilni u predstavljanju nove stranačke politike koju bi trebalo da stvaraju svi članovi“, saznaje Danas. Organizatori inicijative očekuju podršku više hiljada „običnih“ članova, što bi, kako kažu, bio pritisak na rukovodstvo stranke pred izbornu skupštinu 31. maja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari