Sve pripreme za prijateljsku posetu kancelarke Savezne Republike Nemačke Angele Merkel, koja će u Beograd doputovati 8. jula, odvijaju se prema planu, ocenjeno je juče na sednici Vlade Srbije. Za vreme posete nemačke kancelarke bezbednosne mere u Beogradu biće podignute na najviši nivo – na snazi će biti bezbednosni stepen broj jedan, rečeno je na sednici Vlade Srbije, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju sa medijima.

Zbog dolaska Merkelove u Beogradu će danas i sutra biti izmenjen saobraćaj, a načelnik beogradske Uprave saobraćajne policije Dragan Bogosavac poziva građane da budu strpljivi i postupaju po instrukcijama pripadnika MUP-a.

Merkel će doputovati u kasnim popodnevnim satima, a odlazak je predviđen sutra prepodne.

Kako su saopštili iz policije, mere obezbeđenja će biti preduzimane po prvom, odnosno najvišem stepenu, zbog čega će na pojedinim lokacijama biti obustavljen saobraćaj. Merkelovoj će prvo biti priređen svečani doček ispred Palate Srbija, gde će je dočekati premijer Aleksandar Vučić. Posle susreta sa predsednikom Vlade Srbije planirano je i zajedničko obraćanje medijima. Sa Vučićem je planirana i večera. U četvrtak ujutru će sa Merkelovom razgovarati predsednik Srbije Tomislav Nikolić, a predviđeni su i razgovori sa predstavnicima civilnog društva Srbije.

Merkelova je uoči puta u Beograd rekla da se otvaranje pregovaračkih poglavlja Srbije sa EU povezuje i sa napretkom u odnosima Beograda i Prištine, ali je ukazala i na napredak koji čine balkanske zemlje. Kancelarka će u Beograd doći iz Prištine, a potom nastavlja za Sarajevo, smatra se uz poruku da je svim zemljama zapadnog Balkana data pristupna perspektiva za EU.

„Verujemo da se samo tako mogu rešiti konflikti između tih zemalja. I, pri svim teškoćama koje još uvek imamo, postoji napredak… Mi smo zahtevali da Srbija i Kosovo razgovaraju jedno sa drugim… Ono što pre više godina uopšte nije bilo moguće – da se u jednoj prostoriji sedi i pregovara – danas je moguće. Ima još veoma puno da se uradi, ali postoje zaista dobri znaci. I mi pritiskamo da se taj proces ubrza“, rekla je Merkelova u video-poruci uoči posete. Uoči posete u Beograd stigao je i novi nemački ambasador Aksel Ditman, koji je poručio da EU nije potpuna bez Srbije, a da se u Nemačkoj veoma cene lično angažovanje Vučića u dijalogu sa Prištinom, kao i spremnost za regionalnu saradnju koja doprinosi stabilnosti Zapadnog Balkana.

 

Kancelarka sa porodicama žrtava

Nemačka kancelarka Angela Merkel, nakon posete Beogradu, sutra će otići i u Sarajevo. Prilikom posete glavnom gradu Bosne i Hercegovine, Merkelova će imati i sastanak sa porodicama žrtava genocida u Srebrenici, a posetiće i memorijalnu galeriju „11/07/95“ u Sarajevu. L. V.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari