Prvo što će Vlada Srbije da uradi kada evropski komesar Štefan File dostavi Upitnik njenim najvišim predstavnicima, jeste da usvoji zaključak u kojem će, između ostalog, pisati da će pitanja Brisela i odgovori Beograda biti dostupni javnosti, saznaje Danas u srpskoj vladi.

Komesar za proširenje EU Štefan File sinoć je sastankom s predsednikom Borisom Tadićem počeo dvodnevnu posetu Beogradu, tokom koje će danas premijeru Mirku Cvetkoviću i potpredsedniku Vlade Božidaru Đeliću predati Upitnik koji sadrži 2.483 pitanja. Od kvaliteta odgovora srpske administracije zavisiće da li će Srbija ostvariti proklamovani cilj da do kraja 2011. dobije status kandidata za članstvo u EU. Među Fileovim sagovornicima danas će biti i ministarka pravde Snežana Malović, predsednica parlamenta Slavica Đukić Dejanović i šefovi poslaničkih klubova, kao i članovi vladinog Saveta za evropske integracije.

Prema saznanjima Danasa iz izvora u Vladi Srbije, među ministrima postoji konsenzus oko javnosti Upitnika. U skladu s tim, Vlada bi na sutrašnjoj sednici trebalo da usvoji zaključak u kojem će, pored „podele posla“ među resorima i međusobne koordinacije, pisati i to da se pitanja Komisije objave na internet sajtovima Vlade i Kancelarije za evropske integracije, čim Upitnik bude preveden. Kako nam je objašnjeno, postoji mogućnost i da pitanja, pre prevoda, što je proces koji bi mogao da potraje izvesno vreme, budu postavljena na sajtovima u originalu, to jest na engleskom jeziku.

S druge strane, u zaključku Vlade trebalo bi da piše i da će odgovori na Upitnik biti objavljeni kada se okonča proces odgovaranja, kada dokument s odgovorima bude usvojen na sednici Vlade i kada odgovori budu poslati Evropskoj komisiji. Cilj je da se sve to obavi do kraja marta 2011. godine. Javnost neće moći da vidi odgovore na pitanja koja sadrže informacije kojima je inače zakonom ograničen pristup, odnosno koja imaju lozinku državne ili službene tajne, saznaje Danas u Vladi Srbije.

Štefan File je, uoči dolaska u Beograd, naveo da će Upitnik koji donosi biti sličan onom koje su dobile Crna Gora i Albanija, ali će neka pitanja biti specifična za Srbiju i njenu situaciju. Prema njegovim rečima, pitanja će pokriti sve oblasti koje spadaju u kriterijume iz Kopenhagena, odnosno političke, ekonomske, kao i sposobnost Srbije da preuzme obaveze koje nosi članstvo i proces stabilizacije i pridruživanja.

„Priprema za članstvo ne znači samo puko potvrđivanje da je zakonodavstvo usklađeno. Države moraju da dokažu kredibilitet rezultatima u reformama i njihovom sprovođenju, posebno u oblasti vladavine prava“, izjavio je File za Ekonomist magazin. On je ponovio i da puna saradnja s Haškim Tribunalom, uključujući „odlučne napore da se dva preostala begunca pronađu, uhapse i izruče“, predstavlja međunarodnu obavezu Srbije i da kao takva spada u političke kriterijume za priključenje EU.

Od velikog značaja je i da Srbija razvije konstruktivan pristup u odnosima s Kosovom i u tom smislu EU ohrabruje posvećenost Beograda predstojećem dijalogu sa Prištinom, istakao je File.

Evropski komesar je kazao i da datum ulaska Srbije u EU najviše zavisi od samog Beograda, a da će reforme koje se sprovode voditi napretku. „Unija od Srbije očekuje da više pažnje posveti kvalitetu i nivou sprovođenja reformi što se posebno odnosi na reformu pravosuđa, pravo svojine i funkcionisanje nezavisnih regulatornih tela”, rekao je File.

Kako je napomenuo, iako je te reforme neophodno sprovesti da bi se dobilo članstvo u EU, one su pre svega u interesu samih građana Srbije, jer će doneti bolje pravosuđe, bolju administraciju, više poslovnih mogućnosti i bolje poslove. „Reforme kod kuće donose vam i napredak u Briselu. Daću vam jedan primer – ukidanje viza za kratka putovanja u EU. Ovo donosi jasnu korist građanima, dok istovremeno označava prisniju saradnju Beograda i Brisela“, istakao je on u izjavu za Tanjug.

„I ostale reforme na vašem putu ka Evropi imaće isti pozitivan efekat na život ljudi. Mi ćemo, svakako, te reforme podržati svojom ekspertizom i svojim fondovima“, rekao je File. Komesar je naglasio da u Beograd ne dolazi samo da bi doneo više posla za građane i administraciju, nego da donosi i jasnu poruku nade. „Donosim nadu da će nas napori koje ste već uložili odvesti dalje na našem zajedničkom putu. Nadu da značajni napori koje ćete ulagati u mesecima koji su pred nama na kraju dovesti do punopravnog članstva u EU“, zaključio je komesar EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari