U očima Evropskog parlamenta je znatno bitniji odnos između Srbije i BiH nego sam odnos između Republike Srpske i Srbije. S obzirom na burnu prošlost Balkana i nesuglasice među državama i narodima, uspešnu regionalnu saradnju i dobre međususedske odnose vidim kao ključne stvari za napredak celog regiona na putu prema EU, kaže za Danas Tanja Fajon, poslanica socijalista i demokrata u EP, komentarišući mogući uticaj odnosa Srbije i RS na evropske integracije Beograda.


Ona ističe da je jasno da Srbija ima „poseban odnos“ sa srpskim entitetom u BiH, ali „isto tako je jasno da na najvišem, državnom nivou, održava odnos sa BiH“.

– U poslednje vreme se na različitim regionalnim skupovima govorilo o pojačanju regionalne saradnje putem ekonomskih i infrastrukturnih projekata i to me jako raduje. Verujem da se odnosi između Srbije i BiH neće zaoštriti u periodu obeležavanja dvadesetogodišnjice genocida u Srebrenici. Obeležavanje ovog genocida je prilika za opomenu da se takvi zločini ne smeju ponoviti, kao i za zajedničku odluku o gradnji novih mostova saradnje i povezivanja u regionu – konstatuje Fajonova.

Sagovornici Danasa iz Evropskog parlamenta navode da bi veoma brzo trebalo da budu poznati detalji o obeležavanju dvadesetogodišnjice zločina u Srebrenici u EP, ali da je, zasad, planirano da rasprava o toj temi bude održana u ponedeljak, 6. jula, u 17 sati, „odmah nakon otvaranja plenarne sednice“. „Kako stvari trenutno stoje, rasprava će se sastojati od obraćanja predsednika Martina Šulca i komentara predsedavajućih parlamentarnih grupa. Niko drugi neće dobiti reč“, preciziraju oni.

Podsetimo, diplomatski izvori Danasa iz Brisela i Berlina tvrde da je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik u EU viđen kao smetnja normalizaciji odnosa u BiH i jačanju „centralnih vlasti“ u toj zemlji, pa bi zato nastavak „koketiranja“ Beograda sa njim mogao da utiče na članice Unije u njihovoj oceni konstruktivnosti Srbije kada je reč o rešavanju pitanja BiH. Prema rečima naših sagovornika, otklon Srbije od Dodika „već dugo je jedan od zadataka Beograda, ali nijedna vlada nije uspela da ga sprovede“.

 

Bogovič: Srpski narod talac suseda

Franc Bogovič, poslanik Evropske narodne partije u EP, ocenio je na skupu u Briselu da je tokom tri decenije narod Srbije bio talac sopstvenih političara, dok je danas, kada država pristupa EU, „talac političara iz susednih država i oklevajuće politike proširenja“. On je, takođe, izrazio bojazan da su „suviše mala“ finansijska sredstva koja će Srbija i druge države regiona koje su kandidati za EU dobiti u narednom periodu iz pretpristupnih fondova Brisela.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari