Minimalne su šanse za dogovor o učešću URS u budućoj vladajućoj koaliciji. Pojedinci iz DS vrbuju poslanike URS i čak nude „regionima“ ulazak u vladu, ali bez njihovog lidera Mlađana Dinkića. U svakom slučaju, od nas ne zavisi formiranje vlade i nema nijednog razloga da se Dereta i njegovi drugovi iz Preokreta brinu za svoje pozicije – kaže za Danas Suzana Grubješić, članica Predsedništva Ujedinjenih regiona Srbije, reagujući na intervju s Miljenkom Deretom, poslanikom Preokreta, koji smo juče objavili.

Iz Preokreta se pitaju „kome je URS zaista potreban, jer je destabilizovao svaku vladu u kojoj je učestvovao“. Podsećaju i na to da ste u izbornoj kampanji bili „najveći kritičar onih s kojima će ponovo možda biti u vladi“ i da su ljudi iz URS vodili ekonomiju u osiromašenoj Srbiji. Pa, kome je URS (više) potreban?

– Sigurna sam da bi vođenje ekonomije trebalo prepustiti Miljenku Dereti, malom privredniku iz trećeg sektora, koji se bolno preokrenuo ulaskom u politiku, jer se odlično razume u budžet, naročito u trošenje državnih para. Kada o URS-u govori čovek koji je ulaznicu u Preokret kupio pljuvanjem po Vesni Pešić, pitamo se čiji li je sada megafon ovaj velemajstor društvenog monologa.

Deluje pomalo paradoksalno da Dačić želi da „ugura“ URS u vladu. Da li vam to prija?

– Bilo bi daleko neprijatnije da se sami nudimo, molimo i kritikujemo druge, kao što to radi Dereta. Pošto bez nas može da se sastavi vlada, pitanje je zašto to već nije urađeno mesec i nešto dana nakon izbora.

Prema saznanjima Danasa, Dinkić i Đilas neformalno razgovaraju o učešću URS u novu vladajuću koaliciju. Šta je tema?

– Ti razgovori su deo redovne komunikacije koju URS ima sa svim proevropskim strankama od završetka izbora. Ponavljam, od nas ne zavisi formiranje buduće vlade i nema nijednog razloga da se Miljenko Dereta i njegovi drugovi iz Preokreta brinu za svoje pozicije.

Imate li kontakte sa SPS?

– Da, imamo kontakte i sa socijalistima, a pošto s njima nemamo sporazum o nacionalnom pomirenju, razgovori i teme su daleko lakši i otvoreniji.

Važi li i dalje ono iz izborne kampanje da URS „nikada i ni po koju cenu“ neće da pravi vladu sa SNS?

– Pojedincima iz vrha Demokratske stranke Mlađan Dinkić nije prihvatljiv iz razloga koje ne saopštavaju sami, već preko poslušnih megafona. Ne samo da vrbuju poslanike URS, već idu dotle da nude URS-u da uđe u vladu bez Dinkića! Zaključite sami kolike su šanse da se s takvima napravi bilo kakav dogovor. Ja vam kažem da su minimalne. O svim koalicijama odlučuju organi stranke, ali je moj lični stav da URS treba da ostane u opoziciji i da više nikome ne bude izgovor za sopstvenu nemoć i nesposobnost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari