Ustavni sud Kosova je odlukom koja je juče objavljena na portalu koha.net prelomio – DPK Hašima Tačija, pobednica poslednjih kosovskih parlamentarnih izbora, predložiće kandidata za predsednika skupštine. Prištinski mediji prenose i da odluka USK znači da novih izbora neće biti.

Odluka USK do zaključenja ovog izdanja nije bila zvanično objavljena na sajtu suda, kako je to najavljeno prošlog petka, kada je USK saopštio da je „izbor lidera DSK Ise Mustafe za predsednika kosovskog parlamenta neustavan“. Iz DPK je već najavljeno da će se nova konstitutivna sednica Skupštine Kosova na kojoj će se ponovo birati njeno predsedništvo održati iduće nedelje.

U diplomatskim izvorima spekuliše se da bi dosadašnji nemački „scenario“ mogao da bude zamenjen američkim, u kome bi DPK, kao izborna pobednica sa trenutno gotovo nultim koalicionim potencijalom, navodno, ipak bila neizbežan „igrač“ u političkoj kombinatorici. Danasovi izvori ne isključuje ni mogućnost da predsednika parlamenta predloži i opozicija, a da stranka odlazećeg premijera Kosova uđe u novu vladu.

Od odluke USK očekivalo se da preseče političku postizbornu krizu u Prištini, ali i sama najava u vidu saopštenja da je Mustafin izbor nelegalan dodatno je zaoštrila situaciju. Mustafa je kandidat postizborne opozicione koalicije DSK, AZBK i Inicijative za Kosovo, koju podržava Samoopredeljenje i koja trenutno u nekonstituisanoj kosovskoj skupštini broji 63 od 120 poslanika. Prvu ocenu USK da predsednika parlamenta treba da predloži DPK, koja ima 37 poslaničkih mandata, albanska opozicija na Kosovu i Metohiji dočekala je komentarom da sud daje šansu lideru DPK Hašimu Tačiju da „kupi poslaničke mandate“.

Strategija opozicije

Prištinski mediji tvrdili su da opozicija dogovara posebnu strategiju za reprizu izbora predsednika parlamenta, kako bi sprečila izbor kandidata Tačijeve stranke. Navodno, u trenutku glasanja u skupštinskoj sali trebalo bi da ostanu samo lideri DSK, AZBK i Inicijative za Kosovo, što je će biti teško izvodljivo posle jučerašnje preporuke USK da „svi poslanici moraju da budu prisutni tokom izbora predsednika Skupštine“. Albanska opozicija je do jučerašnje odluke USK tvrdila i da je sprema da, ukoliko ne dobije mesto predsednika Skupštine, „pošalje Kosovo na nove parlamentare izbore“, na kojima bi, prema procenama bivšeg poslanika kosovskog parlamenta Rade Trajković, bolje prošao Hašim Tači.

– Odluka USK je udar za opozicionu koaliciju. Ona se kompromitovala, kompromitovan je proces konstituisanja skupštine, ali i sam Isa Mutafa. Ramuš Haradinaj biće politički sahranjen, ako ne bude premijer. Tači je iz rasprave pred USK izašao jači, novi izbori sada najviše odgovaraju njemu, jer bi posle ovog što se dogodilo opozicija dobila manje glasova nego na izborima 8. juna, a izvesno je da ni Srpsku listu više ne bi predstavljali isti ljudi – kaže za Danas Rada Trajković.

Ona procenjuje da se međunarodna zajednica do sada nije vidnije mešala u kosovsku političku krizu jer „ispituje zrelost kosovskih institucija, liderstva i međualbanskih dogovora“.

Borba za prevlast

– Zbog straha za bezbednost međunarodna zajednice će, ipak, možda intervenisati. Iako u ovom trenutku izgleda gotovo nemoguće, među Albancima na KiM, pod pritiskom spolja, mogao bi da se postigne dogovor o koaliciji i sa Tačijevom DPK. Srpska lista je pogrešila što se mešala u unutaralbanski politički spor i suštinski već opredelila kada je ne samo pomogla Mustafin izbor, nego i potpisala zahtev opozicije USK da se on prizna. Takvim ponašanjem dovodi u pitanje i bezbednost Srba. Umesto da se okrenu rešavanju svojih problema, Srbi nastavljaju da greše, jer u kontinuitetu žele da vladaju nad Albancima i da budu nezaobilazan faktor – ističe Rada Trajković.

Prema rečima političkog analitičara Dušana Janjića, jedino je izvesno da neće biti novih izbora, uprkos spekulacijama u prištinskim medijima i izjavama kosovskih opozicionih lidera. Janjić kaže za Danas da nova koalicija ne može bez DPK i da nema vlade bez Tačijeve stranke, mada sam Tači ne mora da ostane na mestu premijera. On takođe smatra da se Srpska lista zaletela „tipujući“ na Isu Mutafu, Ramuša Haradinaja i Fatmira Ljimaja, što „ne može da prikrije ni spinovanje beogradskih medija o navodnim Haradinajevim obećanjima o preispitivanju za Srbe sporne privatizacije na KiM, ukoliko bude bio premijer“.

Branimir Stojanović, gradonačelnik kosovske opštine Gračanica i zvaničnik Srpske liste, izjavio je za Danas da će se srpski poslanici izjasniti tek kad detaljno prouče odluku USK koja, prema njegovim rečima, „daje mogućnost da još neko osim DPK preloži kandidata za predsednika Skupštine“. Stojanović nije želeo da komentariše kritike poteza Srpske liste, uključujući i nedavnu izjavu ambasadora Velike Britanije u Prištini Jana Klifa da Srbi „treba da bude u Vladi Kosova, ali ne kao odlučujući faktor“.

Iako su sve opcije otvorene, Stojanović tvrdi za Danas da „nema nikakve šanse da u vladu uđe i DPK“, da će predstojeći događaji pokazati da „Srpska lista nije ništa pogrešila“, kao i da će se uskoro promeniti Poslovnik o radu Skupštine Kosova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari