Kao zvaničan razlog odlaganja rasprave u skupštini Kosova o osnivanju specijalnog suda za ratne zločine Oslobodilačke vojske Kosova navedeno je da poslanici nisu dobili na vreme nacrt zakona za osnivanje tog suda, ali najveći problem je to što u Demokratskoj partiji Kosova, čiji lider je nekadašnji premijer i aktuelni šef diplomatije Hašim Tači, pojedini poslanici javno poručuju da će glasati protiv, kažu za Danas poznavaoci prilika u Prištini. Naši izvori objašnjavaju da je na nedavnom sastanku Tačijeve partije bilo „mnogo prepucavanja“ oko navedene teme, a on je „glasno i oštro“ od njih tražio da glasaju za osnivanje suda.


– Postoji niz pukotina u Tačijevoj stranci. Poslanici koji su javno rekli da neće podržati predlog o osnivanju suda su sada pod pritiskom da glasaju za. Uglavnom su to ljudi iz Drenice, gde narod podržava nekadašnje komandante OVK. Zato se neki u DPK plaše da će izgubiti podršku svojih pristalica, odnosno da neće biti ponovo izabrani u parlament – konstatuju naši sagovornici iz Prištine.

Izvori Danasa takođe ističu da i u Demokratskom savezu Kosova, koji predvodi premijer Isa Mustafa, „ima dosta nesuglasica“, ali većina njegovih članova podržava osnivanje suda, „mada traže da se razjasne i ubistva njihovih visokih funkcionera koji su ubijeni posle rata na Kosovu“.

– Vladajućoj koaliciji nije u interesu da izglasavanje zakona zavisi od glasova liste Srpska, koja ucenjuje Vladu na svakom koraku. Dakle, Mustafa i Tači bi želeli da pokažu srpskim poslanicima kako su u stanju da bez njih sakupe većinu neophodnu za usvajanje zakona – zaključuju predstavnici dobro obaveštenih krugova iz Prištine.

Kosovski mediji preneli su juče izjavu predsednika parlamenta Kadrija Veselog, koji je rekao da će ustavni amandmani biti stavljeni na glasanje tek kada Vlada bude poslala u proceduru i nacrt zakona o specijalnom sudu, kako bi se o oba predloga glasalo na istom zasedanju. S druge strane, ministar pravde Hajredin Kuči izjavio je da ovaj zahtev neće ubediti vladu da postupi na način na koji to od nje traži predsedništvo Skupštine. Kako je istakao Kuči, po pravilu, nacrt zakona može da bude stavljen u proceduru tek pošto poslanici usvoje amandmane.

Redovna sednica Skupštine Kosova biće održana sutra, ali na njoj neće biti rasprave o osnivanju specijalnog suda.

Navodne veze sa Euleksom

Prištinska KTV objavila je juče dokument o navodnim vezama između predstavnika misije Euleks na Kosovu i kosovskih političara. Kako navodi ta medijska kuća, 13 zvaničnika „direktno je uticalo na donošenje važnih pravosudnih odluka, uključujući odluku o oslobađanju Dreničke grupe pred izbore 2014. godine“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari