Predsednik Srbije Tomislav Nikolić i ambasador Nemačke u Beogradu Hajnc Vilhelm „izgladili su odnose“ na jučerašnjem sastanku, sudeći prema saopštenju Nikolićeve pres službe. U opširnom tekstu navodi se da je Nikolić rekao Vilhelmu da je bio pogođen njegovom izjavom jednom beogradskom tabloidu (o priznavanju Kosova, kao i da je nemački ambasador vrlo odmeren u izjavama, te da je sve proizvod nesporazuma).

Nemački ambasador se citira mnogo kraće, a on između ostalog navodi, da jedna njegova izjava da Nemačka neće tražiti da Srbija prizna Kosovo, na primer, nije dobro prihvaćena u Prištini.

„Srbija je posvećena stabilizaciji i miru u regionu“, rekao je predsednik Nikolić i naglasio da je podizanjem pregovora sa Prištinom na najviši nivo i na osnovu platforme koja je bila osnov za potpisivanje Briselskog sporazuma napravljen preokret u smeru sveobuhvatne političke i ekonomske stabilnosti. Zatim je istakao da ga je veoma pogodila tvrdnja nemačkog ambasadora u jednom tabloidu koja je bila u suprotnosti sa njegovim izjavama prethodnih dana. „Verovatno je došlo do nesporazuma, usled nedostatka komunikacije i to me je veoma iznenadilo, jer smatram da ste veoma odmereni u izjavama“, naglasio je predsednik Nikolić. „Vi ste u pravu da Srbiji u ovome času niko ne traži priznanje Kosova, ali u tim floskulama, mi malo po malo činimo stvari koje će dovesti do defakto priznavanja. Mene građani nisu birali da pričam bajke, već da govorim istinu“, podvukao je Nikolić. Naglasivši da njegova karijera ne zavisi od jedne izjave i da mu ne treba sticanje političkih poena, predsednik je rekao da želi da iznese pred građane svoje viđenje onoga što Beograd treba da potpiše sa Prištinom.

„Meni nije potreban politički marketing, već rešenje problema“, podvukao je predsednik Nikolić. On je naglasio da je ulazak Srbije u EU pitanje opstanka, ali isto tako izrazio uverenje da bi građani Srbije pre prihvatili da žive u siromaštvu nego da prihvate da neko u njihovo ime prizna Kosovo i Metohiju.

U saopštenju se navodi i da je ambasador Nemačke zahvalivši se predsedniku na prijemu, rekao da mu nije bila namera da mu se suprotstavi. „Šta god da sam rekao povodom Vaše izjave, bilo bi pogrešno protumačeno“, rekao je ambasador Vilhelm. On je istakao da je dao izjavu koja nije pozitivno prihvaćena ni na Kosovu, u kojoj je tvrdio da Nemačka neće tražiti od Srbije priznanje Kosova. „Govorimo o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine i svako ima svoje tumačenje šta znači normalizacija, važno je naći rešenje za dobrosusedski život, ali ja ne znam kako treba da izgleda to rešenje“, naglasio je ambasador Nemačke. Izrazio je uverenje da bi zahtev za priznanje Kosova onemogućio dalje pregovore sa Prištinom. U ovom trenutku to nije uslov, ali da niko ne zna šta će biti za 10 ili 15 godina, rekao je Hajnc Vilhelm.

Nikolić je u utorak, 23. decembra, u razgovoru s urednicima nekoliko beogradskih medija izjavio da ga je Vilhelm „indirektno optužio da laže“ i da je time „prekoračio granicu lepog ponašanja“. Time je prokomentarisao izjavu nemačkog ambasadora dnevniku Blic od 21. decembra da od Srbije niko ne traži da prizna Kosovo i da to nije rekao, niti tražio ni komesar EU Johanes Han.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari