Predsednik Srbije Tomislav Nikolić povodom 15. februara Dana državnosti potpisao je ukaze o 89 odlikovanja istaknutih ličnosti i institucija, a Komisiju za odlikovanja činili su Oliver Antić, kao predsednik tog tela, savetnik predsednika Srbije Ivan Mrkić, dekan Pravnog fakulteta u Beogradu Sima Avramović i državni sekretar u MUP Aleksandar Nikolić, kažu za Danas na Andrićevom vencu.

Na inicijativu predsednika Nikolića, kako nam je rečeno, dodeljeno je 24 odlikovanja, između ostalih, profesorki Pravnog fakulteta u Beogradu u penziji Smilji Avramov, profesoru Noamu Čomskom, lingvisti Ivanu Klajnu, Žandarmeriji, Protivterorističkoj jedinici, Specijalnoj antiterorističkoj jedinici, glumcima Ljubiši Samardžiću, Velimiru Bati Živojinoviću, Draganu Nikoliću, Mileni Dravić, Bori Todoroviću, Đorđu Marjanoviću, Građevinskoj tehničkoj školi u Beogradu. U odgovoru koji je dostavljen Danasu navodi se da je na inicijativu Nikolića odlikovan i bataljon vojne policije „Kobre“.

U obrazloženju za medije navodi se da su zaslužni pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije odlikovani za izuzetne zasluge i rezultate pokazane u obavljanju dužnosti i zadataka u oblasti odbrane i bezbednosti. Kada je reč o jedinicama MUP, ovoj formulaciji dodaje se i zaštita građana.

Ove godine odlikovani su i načelnik Generalštaba Ljubiša Diković, kompozitori, reditelji i druge ugledne ličnosti iz oblasti kulture iz Srbije i sveta. Na spisku su i Vaterpolo savez Srbije, KBC Zvezdara, FK Vojvodina, Žandarmerija, Protivteroristička jedinica, Specijalna antiteroristička jedinica, dok je 16 zlatnih i 37 srebrnih medalja dodeljeno zaslužnim pripadnicima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, među kojima su i Kobre. Odlikovana je i Nada Milić iz stare porodice sa Kosova i Metohije, koja je izgubila tri sina i supruga i ostala sama.

Heraldičar Dragomir Acović kaže za Danas da 89 odlikovanja nije veliki broj i da je zapravo reč o „skromnom broju“. On objašnjava da se u Srbiji odlikovanja dodeljuju dva puta godišnje – na Sretenje i na Vidovdan, a da je 89 odlikovanja u odnosu na broj stanovnika „ništa“. „Spisak odlikovanih u Titovo vreme brojao je više desetina hiljada imena, a odlikovanja su se dodeljivala kadgod je hteo Tito ili neko iz državnog vrha“, podseća Acović.

Naš sagovornik navodi da ministarstva formiraju svoje liste predloga kandidata za odlikovanja iz svog resora, ali da to mogu činiti i ugledne institucije. Kako dodaje, predloge mogu slati i građani, ali su šanse da oni budu prihvaćeni veoma male.

„Ti predlozi se dostavljaju Komisiji za odlikovanja, koja funkcioniše u okviru Predsedništva, Komisija potom formira listu predloga koju dostavlja predsedniku. Predsednik potom ima pravo da odbije, usvoji ili izmeni listu tako što će izbaciti ili ubaciti nekog. Međutim, to je ograničeno na dva-tri imena“, naglašava Acović.

Lingvista Ivan Klajn kaže za Danas da će se u nedelju pojaviti na dodeli odlikovanja, iako ne zna zašto je dobio to priznanje, kao i da nema razloga da odbije. „Jedan sam od retkih u Srbiji koji radi na normativnoj lingvistici. Mlađe kolege se danas bave malo drugačijim stvarima, tako da verovatno da nema kome da se dodeli takvo priznanje nego meni“, napominje Klajn.

Odlikovani Slobodan Marković, direktor Međunarodnog festivala pozorišta za decu iz Subotice, ističe za naš list da se raduje tom priznanju i da to shvata više kao priznanje za festival koji radi. „Posle Vukove nagrade i brojnih drugih priznanja, ovo priznanje je za ukupan rad i doprinos u zemlji gde ne cveta kultura. Imate osećaj da niste zaboravljeni“, navodi Marković.

U kabinetu predsednika Srbije dodaju za Danas da su među predlagačima za dodelu odlikovanja bili Ministarstvo spoljnih poslova, Udruženje palih boraca ratova od 1990, FSG Novog Sada, Ministarstvo prosvete, Džet Ski savez Srbije, Matematički fakultet, Pozorišni muzej Vojvodine, Sportski savez Srbije, Crveni krst, Ministarstvo odbrane, Srpsko lekarsko društvo…

Ordeni i medalje

Predsednik Nikolić će na Sretenje, u nedelju 15. februara, u podne svečano dodeliti 89 odlikovanja, među kojima su dva Sretenjska ordena prvog stepena, jedan Orden belog orla sa mačevima prvog stepena, tri Sretenjska ordena drugog stepena, četiri Sretenjska ordena trećeg stepena, jedna Zlatna medalja za hrabrost „Miloš Obilić“, 41 Zlatna medalja za zasluge i 37 Srebrnih medalja za zasluge.

Barak Obama čestitao Srbiji praznik

Američki predsednik Barak Obama čestitao je predsedniku Srbije i svim građanima Srbije 15. februar – Dan državnosti, u pismu koje je Nikoliću uručio zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD. U pismu Obame se navodi da SAD pozdravljaju predsedavanje Srbije OEBS-u kao priliku da zajedničkim trudom svi doprinesu promovisanju univerzalnih ljudskih prava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari