Predsednici Srbije i Hrvatske, Tomislav Nikolić i Kolinda Grabar Kitarović, dogovorili su se da njihov prvi bilateralni susret bude u Zagrebu. To je, međutim, za sada jedini dogovor, jer o konkretnim datumima kada bi se to moglo dogoditi nema za sada nikakvih naznaka. Kako Danas saznaje iz diplomatskih izvora, u komunikacijama kabineta dva predsednika dogovoreno je da prvo Tomislav Nikolić otputuje u zvaničnu posetu Zagrebu, da bi potom Kolinda Grabar Kitarović uzvratila posetu Beogradu. Međutim, datum tih poseta još nije na dnevnom redu agendi Grabar Kitarović i Nikolića.

U međuvremenu, kako saznajemo, predsednik Srbije srešće se najverovatnije sa predsednicom Hrvatske u oktobru, a najkasnije do kraja ove godine. Prema navodima naših sagovornika iz diplomatskih izvora, reč je o regionalnom skupu „Brdo Brioni“, na kojem će glavna tema biti bezbednost, konkretno – izbeglička kriza. To bi bio drugi put ove godine da se predsednici država jugoistočne Evrope sastaju u okviru procesa „Brdo Brioni“. U junu mesecu ove godine, u okviru istog procesa, Nikolić se prvi put sastao sa Grabar Kitarović od kada je postala predsednica Hrvatske.



 

„Nije dogovorena uzajamna poseta predsednika Srbije i Hrvatske, osim saglasnosti da bi Nikolić prvo trebalo da otputuje u Zagreb, nakon čega bi Grabar Kitarović doputovala u Beograd. U međuvremenu, sa hrvatske strane, postoji njihov načelni predlog da na Brionima u oktobru mesecu organizuju skup „Brdo Brioni“, koji bi bio posvećen bezbednosnim pitanjima. Ali, još uvek nema konkretnog plana ni poziva. Pretpostavlja se da Kolinda Grabar Kitarović ispituje spremnost predsednika Saveta Evropske unije Donalda Tuska da bude prisutan na sastanku sa svim predsednicima država iz regiona jugoistočne Evrope“, napominju izvori Danasa.

Da su uzajamne posete dva predsednika susednih država „teška“ tema, govori činjenica o nemogućnosti dogovaranja datuma uzajamnih poseta. Neprestane tenzije na relaciji Beograd–Zagreb, koje su se rasplamsale povratkom Vojislava Šešelja iz pritvora u Sheveningenu u Beograd, u novembru prošle godine, odnosno rezolucijom u Evropskom parlamentu, koju su inicirali hrvatski parlamentarci, a u kojoj se kritikuju srpske vlasti jer tolerišu Šešeljev govor mržnje prema Hrvatima, ne jenjavaju ni danas. Učestale su međusobne oštre kritike, koje su vrhunile tokom obeležavanja Oluje, a sada se nastavljaju povodom izbegličke krize, i zatvaranja granica između Srbije i Hrvatske.

 

Sijarto i Dačić u Beogradu



inistar inostranih poslova Mađarske Peter Sijarto izjavio je u petak u Beogradu da je agresivna grupa migranata, napadajući policajce kamenicama i betonom, pre dva dana izazvala incident na granici između Mađarske i Srbije i da mu je veoma žao što su tom prilikom povređeni srpski novinari. Nakon susreta sa Sijartom, srpski šef diplomatije Ivica Dačić izjavio je da bi na sastanak šefova država i vlada EU 23. septembra trebalo da bude pozvan premijer Srbije Aleksandar Vučić i premijeri drugih zemalja u okruženju zbog izbegličke krize.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari