Predsednik Srbije Tomislav Nikolić otputovaće verovatno krajem godine u Zagreb u prvu zvaničnu posetu toj državi od kada je postao predsednik, saznaje Danas u diplomatskim krugovima, uključenim u dogovaranje uzajamnih poseta najviših zvaničnika dve zemlje. Prema rečima naših izvora, to je, između ostalog, bila tema razgovora srpskog predsednika Tomislava Nikolića i Kolinde Grabar Kitarović, predsednice Hrvatske u Njujorku, tokom zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.


Tomislav Nikolić od preuzimanja funkcije predsednika Srbije, 2012. godine, nije bio u zvaničnoj poseti Hrvatskoj, niti je u Beogradu ugostio najvišeg zvaničnika Hrvatske. ista slučaj je i sa Bosnom i Hercegovinom.

Susret Grabar Kitarović i Nikolića u Njujorku obeležio je nesporazum. Najpre je predsednik Srbije naveo da je tokom susreta s hrvatskom predsednicom u Njujorku zaključeno da je hrvatska vlada odgovorna za zahlađenje odnosa. On je, komentarišući izjave i javne nastupe premijera Hrvatske Zorana Milanovića tokom krize odnosa Srbije i Hrvatske nastale uzajamnim zatvaranjem granica, ocenio da je „to radila i hrvatska predsednica u svojoj kampanji“ što je ocenio kao „necivilizacijsko, nedemokratsko ponašanje u kampanji“.

Predsednica Hrvatske potom je poručila predsedniku Srbije da joj kaže u lice ako ima kakvih primedbi na njeno ponašanje, i ocenila da prepucavanje preko medija šteti međudržavnim odnosima. „Ako gospodin Nikolić ima bilo kakvih primedbi, volela bih da mi ih kaže u lice, jer onda ću mu odgovoriti u lice šta mislim o tome. Ovakvo prepucavanje u medijima nema smisla. i to je ono što šteti međudržavnim odnosima“, rekla je Grabar-Kitarović u Njujorku.

Na pitanje zbog čega je nastao ovakav nesporazum između Nikolića i Grabar Kitarović, u krugovima bliskim kabinetu Nikolića kažu za Danas da su dva predsednika videla više puta u Njujorku.

„Videli su se par puta, ali nisu razgovarali o predizbornoj praksi u Hrvatskoj, koja govori o njima. Pričali su o važnijim pitanjima i sve je bilo potpuno u redu u tim kratkim razgovorima, što je jedino i bitno“, ističu sagovornici Danasa.

Prema njihovim rečima, predsednik Srbije nije „uopšte javno kritikovao Grabar Kitarović“.

„Usput je pomenuo zbog prozaičnosti hrvatskog premijera Milanovića, a istina je da u predizbornoj kampanji samo antisrbuju“, ističu sagovornici Danasa.

U međuvremenu, kako saznajemo, predsednik Srbije srešće se najverovatnije sa predsednicom Hrvatske u oktobru. Prema navodima naših sagovornika iz diplomatskih izvora, reč je o regionalnom skupu „Brdo Brioni“, na kojem će glavna tema biti bezbednost, konkretno – izbeglička kriza. To bi bio drugi put ove godine da se predsednici država jugoistočne Evrope sastaju u okviru procesa „Brdo Brioni“. U junu mesecu ove godine, u okviru istog procesa, Nikolić se prvi put sastao sa Grabar Kitarović od kada je postala predsednica Hrvatske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari