„Nikada fotelja, moja sujeta i taština nisu bili razlog mog političkog delovanja, niti će to biti ubuduće. To je sve što imam da vam kažem“, izjavio je za Danas Aleksandar Vučić, prvi potpredsednik Vlade Srbije i lider Srpske napredne stranke, odgovarajući na pitanje da li bi prihvatio premijersku funkcije, ukoliko bi mu Ivica Dačić to ponudio kroz još jednu rekonstrukciju Vlade.

Na ovaj način, lider SNS je praktično negirao tvrdnje pojedinih medija da je jedna od opcija koja se u vladajućoj koaliciji razmatra promena premijera, odnosno rotiranje funkcija na čelu Vlade umesto novih izbora. Uostalom, Vučić je i pre poslednje rekonstrukcije Vlade više puta ponavljao da ne želi da bude premijer „političkim i kalkulantskim igrama“, već samo ukoliko bi to bilo određeno rezultatom na nekim narednim izborima.

Pojedini mediji juče su, naime, objavili da se premijer i predsednik SPS Ivica Dačić poverio svojim bliskim saradnicima da je spreman da Aleksandru Vučiću ustupi premijersko mesto, ali i da prvi čovek naprednjaka to mora prvo da zatraži. Potpredsednica SPS Dijana Vukomanović kaže, međutim, za Danas da su u pitanju dezinformacije i tabloidne provokacije.

„Političari Dačićevog i Vučićevog formata su ozbiljni ljudi, koji se ne igraju ni državom, ni svojim partijama. Zna se koji su sve Ustavom Srbije predviđeni načini za raspisivanje vanrednih izbora. Koalicija okupljena oko SPS u ovom trenutku beleži porast poverenja građana od nekoliko procenata na lokalnim izborima širom Srbije, na Voždovcu, u Kostolcu i Odžacima, kao i u seriji prethodnih glasanja na lokalu. U trenutku kada premijer Dačić i svi članovi Vlade beleže veliki međunarodni uspeh Srbije povodom otpočinjanja pregovora sa EU niko od nas iz vladajuće koalicije nema razloga za strah od testa poverenja građana. A pogotovo ne Dačić i mi socijalisti. Za nas je, pored Evrope i Kosova, najvažnije pitanje ekonomije i životnog standarda građana. Ove zime Vlada ima prioritetan zadatak da pokrene srpsku privredu iz stanja dubokog zamrzavanja“, objašnjava Vukomanovićeva i zaključuje da za vanredne izbore „uvek ima vremena, a sada im nije vreme“.

Za razliku od socijalista, potpredsednica SNS Zorana Mihajlović smatra da je prevremeni izlazak na birališta korak ka uspešnijim reformama. „Nas ne zanimaju fotelje i to smo pokazali više puta. Zanimaju nas brže reforme, bez permanentnog populizma“, ističe Mihajlovićeva, dok još jedan potpredsednik SNS Nebojša Stefanović napominje da bi vanredni izbori ojačali kapacitet Vlade kako bi ona mogla da se suoči sa izazovima, pre svega u oblasti ekonomskih reformi.

Odluka o mogućim vanrednim parlamentarnim izborima trebalo bi da bude doneta do polovine januara, kako bi se održali zajedno sa beogradskim, 9. ili 16. marta. U vrhu Srpske napredne stranke i dalje su podeljeni oko ovog pitanja. Dok jedna grupa naprednjaka, među kojima su svi potpredsednici, smatra da su političke reforme teško izvodljive bez izbora i nove vlade, druga grupa na čelu s Vučićem još nema konačan stav.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari