Novi protesti zavise od rezultata 1Foto: FoNet/AP

Hoće li lideri opozicionih stranaka DS, Dveri-DSS, saveza LDP-SDS-LSV i pokreta Dosta je bilo pozvati svoje pristalice na ponovne ulične proteste zavisi od rezultata na današnjim ponovljenim izborima na 15 biračkih mesta, rekli su Danasu u ovim strankama. Kako nam je rečeno, sve zavisi od toga hoće biti nastavljeno prekrajanje izborne volje ili ne. Za ove četiri liste, ključno je, kako kažu, na današnjim izborima, odbraniti već iskazanu volju građana i pokazati da su sve četiri liste ušle u parlament.

                       P { margin-bottom: 0.21cm; }

Drugi korak, kako kažu naši sagovornici, je parlamentarna borba i zajednički predlog ove četiri liste za izmenu izbornog zakonodavstva. Naši sagovornici kažu da će, posle ponovljenih izbora, na osnovu uvida u celokupan izborni materijal biti utvrđene sve nepravilnosti i napisan izveštaj o tome. Na osnovu tog izveštaja, opozicione stranke će u skupštini predložiti izmenu celokupnog izbornog zakonodavstva koji se pokazao manjkavim na ovim izborima.

Poziv lidera DS Bojana Pajtića i Saše Radulovića, koji je na čelu pokreta Dosta je bilo da se glasa za koaliciju Dveri-DSS iznenadio je mnoge demokrate ali i mnoge u savezu LDP-SDS-LSV, saznaje Danas iz izvora bliskih ovim strankama. Kako kažu naši sagovornici, jedno je saradnja i borba za fer izborne uslove i kasnije za fer brojanje glasova, a sasvim drugo pozivanje svojih birača da se glasa da bi neko prešao cenzus. Deo demokrata ovaj poziv shvata kao konačno razjašnjenje šta znači Pajtićeva nekadašnja krilatica o srpskoj Srbiji, i to ubraja u još jedan gaf koji će se brojati prilikom odlučivanja o tome hoće li Pajtić ostati na mestu predsednika stranke ili ne. Nije dovoljno, kako kažu naši sagovornici, reći da se DS i Dveri-DSS razlikuju ideološki i programski, jer se ovako direktno poziva na to da u parlament uđu stranke koje se u potpunosti po svojim zalaganjima razlikuju od onog za šta se DS godinama zalagao. Zoran Živković, predsednik Nove stranke, koja je na izborima nastupila na zajedničkoj listi sa DS, odmah posle ovog poziva je rekao da svoje birače neće pozvati da glasaju za DSS-Dveri.

Opozicija je u subotu organizovala protest pored stare skupštinske zgrade u kojoj je RIK, a ispred spomenika ruskom caru Nikolaju Romanovu, koji je tu postavljen pre godinu dana. Dan pre toga iz SNS su stigle najave o podnošenju krivičnih prijave protiv protiv lidera opozicije zbog „pokušaja manipulacije izbornim procesom“.

Zahtevi

Predstavnici četiri opozicione grupacije podneli su juče RIK „dva zahteva koja treba da pomognu u rasvetljavanju događaja iz izborne noći i dokažu ili otklone sumnje u krađu celog izbornog procesa“. Prvi zahtev odnosi se na birači spisak, a drugim se traže između ostalog, kopije zapisnika o primopredaji glasačkog materijala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari