Predsednik Srbije Boris Tadiće neće učestvovati na samitu šefova zemalja Centralne i Jugoistočne Evrope, 27. i 28. maja u Varšavi, zbog toga što će Kosovo biti tretirano kao ravnopravna država, saznaje Danas.



„Predsednik Srbije Boris Tadić neće učestvovati na samitu u Varšavi jer nije obezbeđeno asimetrično predstavljanje Kosova u odnosu na ostale učesnike, što je neophodno za skupove na ovako visokom nivou. Sve što predsednik Republike radi mora da bude u skladu sa odlukom Vlade Srbije i Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija”, rečeno je Danasu u Tadićevom kabinetu.


Prema saznjanima Danasa iz diplomatskih izvora, na samit u Varšavi zvanično je pozvana i predsednica Kosova Atifete Jahjaga. Zbog odluke Poljske, domaćina skupa, da Jahjaga dobije ravnopravan tretman u odsnou na šefove država, ni najviši predstavnici Rumunije i Slovačke, dve zemlje koje nisu priznale samoproglašenu nezavisnost Kosova, verovatno neće doći u Varšavu.

Domaćin samita je predsednik Poljske Branislav Komorovski. Kako je Danas ranije pisao, ovaj samit bio je prilika da Tadić ima prvi bilateralni sastanak s predsednikom Amerike Barakom Obamom, koji u petak dolazi u Varšavu u svojstvu specijalnog gosta.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari