Oleksandar Aleksandrović: Odluka značajna i za Srbiju 1Putovanje u Evropu bez prepreka: Oleksandr Aleksandrović

Hteo bih da naglasim da će ova odluka EU biti od pozitivnog značaja i za Srbiju posto će konačno biti uklonjena prepreka za auto putovanja Ukrajinaca u Srbiju kroz teritoriju Evropske unije, a do sada je za takva putovanja nama bila potrebna tranzitna viza. Očekujem da ćemo uskoro primati sve veći obim ukrajinskih turista u Srbiji, posebno uzimajući u obzir njene prirodne lepote i religijske atrakcije, kaže za Danas Oleksandr Aleksandrović, ambasador Ukrajine, komentarišući zvaničan predlog koji je Evropska komisija podnela za uvođenje bezviznog režima za građane Ukrajine koji putuju u EU.

Ukrajinski ambasador ističe da je „za našu državu to velika odluka, ali je dugo očekivana“. „Za nas je ona još vrednija budući da je evropski komesar Johanes Han priznao da je Ukrajina ispunila sve tehničke zahteve za dobijanje bezviznog režima i da za sada ostalo samo da se donese politička odluka Evropskog parlamenta i Evropskog saveta“, ukazuje on.

Sagovornik Danasa takođe izražava nadu „da ćemo već na jesen uživati u putovanju u Evropu bez prepreka tim pre što mislim da smo to zaslužili“. „Tokom nedavnog samita Višegradske grupe naši evropski prijatelji su nam potvrdili svoju odlučnost da Ukrajina što pre dobije bezvizni režim“, zaključuje ambasador Ukrajine.

Podsetimo, EU je nedavno predložila uvođenje bezviznog režima za građane Ukrajine, Kosova, Gruzije i Turske. U slučaju Ukrajinaca navedeno je da je preporuka došla kao rezultat sprovođenja pravosudnih i bezbednosnih reformi u zemlji. Prema rečima evropskog komesara za migracije Dimitrisa Avramopulosa, ukrajinska vlada sprovela je dalekosežne i teške reforme u pravosuđu i unutrašnjim poslovima.

Prošlog meseca je ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk podneo ostavku zbog političke krize u vladi i na funkciji ga je zamenio Vladimir Grojsman. Kako je za naš list tada izjavio ambasador Ukrajine u Srbiji uprkos promeni na čelu izvršne vlasti „u spoljnopolitičkom smeru usmerenost Ukrajine na evropske integracije ostaje nepromenljiva, pošto je određena ne samo vladom države većim samim ukrajinskim narodom“.

Oprečna mišljenja o slobodnoj trgovini

Prvog januara ove godine na snagu je stupio je i Sporazum o slobodnoj trgovini između Ukrajine i EU. Zvanični Kijev očekuje da će taj sporazum poslužiti i kao osnova za modernizaciju ukrajinske trgovine i ekonomski razvoj otvaranjem tržišta kroz progresivno uklanjanje carina i kvota. S druge strana, Moskva smatra da se na taj način podrivaju njeni ekonomski interesi u Ukrajini i da će posledica biti „poplava“ jevtinih proizvoda iz EU na tržištu Ukrajine koji bi mogli da se nađu i na ruskom tržištu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari