Ostalo je još samo sedam dana do kada bi trebalo da se završi rekonstrukcija Vlade Srbije, bar prema najavama predsednika SNS Aleksandra Vučića, koji je obećao da će to učiniti do 27. jula, što su koalicioni partneri prihvatili kao rok.

Međutim, pojedinačni stavovi koalicionih partnera se još nisu promenili, a uprkos održanim sednicama stranačkih organa izgleda da nisu dogovorena ni personalna rešenja, odnosno promene na mestima u Vladi.

Potpredsednica SNS i ministarka energetike Zorana Mihajlović izjavila je juče da, ako neko neće da učestvuje u rekonstrukciji Vlade, to može da znači razgovor o novom koalicionom sporazumu.

Mihajlovićeva je, na pitanje da li izjava lidera URS Mlađana Dinkića da će on izaći iz Vlade ako to budu tražili koalicioni partneri, istakla da to nije pitanje za nju, „već za njega“. „Sada se lideri moraju sastati i razgovarati. Moramo se menjati“, ukazala je Mihajlovićeva.

Ona je dodala da su potrebni efikasniji ljudi u Vladi koji mogu da donesu novi entuzijazam i naglasila da lideri i ministri moraju sami da vide koliko su radili ili nisu, kao i to gde je moglo biti bolje. „Ako nisu spremni da se menjaju oni koji vode državu, ne možemo da očekujemo od građana da se oni promene“, navela je potpredsednica SNS.

Ujedinjeni regioni Srbije odlučili su da ne izlaze u javnost sa zvaničnim izjavama nakon što je njihovo Predsedništvo u četvrtak uveče donelo odluku da su ministri URS radili dobro i da ih ne treba menjati, ali i da su spremni da se odreknu 15 drugih državnih funkcionera i direktora.

U URS nezvanično kažu da stavom da su zadovoljni radom svojih ministara nisu želeli da naljute koalicione partnere, ali istovremeno nisu želeli ni da se udvaraju bilo kome „kritikujući ljude bez ikakvog osnova“.

U URS ponavljaju da nema razloga da bilo ko od njihovih ministara „trpi sankcije da bi se ispunila nekakva forma“, kao i da „ne može trenutno stanje u pojedinim oblastima da bude merilo rada bilo kog konkretnog ministra“. Podsećaju i da ne postoje jasni kriterijumi na osnovu kojih bi se doneo bilo kakav sud i da je Vlada, koja je i proklamovala ciljeve, dužna da propiše te kriterijume za ocenjivanje.

URS će, inače, sutra održati sednicu Glavnog odbora, na kojoj će odlučiti koji državni funkcioneri iz te stranke treba da budu smenjeni u najavljenoj rekonstrukciji Vlade. U otvorenom delu sednice članovi Vlade iz URS – Mlađan Dinkić, Suzana Grubješić i Verica Kalanović podneće izveštaje o radu tokom prvih godinu dana Vlade Srbije.

„Španska serija“ i „rijaliti šou“

Počasni predsednik DS i bivši predsednik Republike Boris Tadić izjavio je juče u Banjaluci da rekonstrukcija Vlade Srbije deluje kao „španska serija“ i da razume prvog vicepremijera Aleksandara Vučića, jer se i on sam nalazio u sličnoj situaciji. Predsednik DS Dragan Đilas rekao je da ga sve što se dešava s rekonstrukcijom podseća na rijaliti šou, a da se i iz Vlade ispada kao na „Farmi“. Đilas je ocenio i da bi umesto promene polovine ministara Vlada trebalo da promeni svoj koncept i program.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari