Pajtić, Dačić i Šešelj šefovi klubova 1Foto:FoNet- Aleksandar Koković-Foto:Zoran Mrđa/Fonet

Stranke koje su osigurale ulazak u Skupštinu Srbije već uveliko odlučuju ko će predvoditi njihove poslanike u parlamentu u narednom četvorogodišnjem periodu. Šef poslaničkog kluba naprednjaka, kako smo već ranije pisali, biće Aleksandar Martinović, doskorašnji zamenik Zorana Babića.

p { margin-bottom: 0.25cm; line-height: 120%; }

NJega očekuje nimalo lak posao, budući da se u skupštinske klupe vraćaju stari i iskusni parlamentarci. Nakon dugi niz godina provedenih u izvršnoj vlasti, u poslaničke klupe vraća se i Bojan Pajtić, lider Demokratske stranke, koji će od Nataše Vučković preuzeti funkciju šefa poslaničke grupe demokrata. Na poziciji šefa poslaničke grupe Socijalističke partije Srbije biće i Ivica Dačić ukoliko Aleksandar Vučić ne odluči da pozove socijaliste u izvršnu vlast.

„U redovima poslanika SPS se zna protokol. Prilikom konstituisanja Skupštine našu poslaničku grupu predvodiće predsednik stranke Ivica Dačić. Uostalom Dačić, za razliku od nekolicine lidera nekih drugih partija, ima respektabilan i dugotrajan staž parlamentarca. Ukoliko SPS bude partner u budućoj vladi, šef poslaničke grupe biće neko drugi. Bitno je da u redovima poslanika SPS ima dosta iskusnih parlamentaraca“, kaže za Danas Dijana Vukomanović, predsednica IO SPS.

Vojislav Šešelj najverovatnije će biti šef poslaničke grupe Srpske radikalne stranke, iako radikali o tome nisu još zvanično odlučivali, kaže za Danas Vjerica Radeta, predsednica IO SRS. Ona dodaje da radikali o svim funkcijama, pa i o ovoj odlučuju na demokratski način.

U SDPS Rasima LJajića kažu da još nisu konačno odlučili ko će njihove poslanike predvoditi u narednom periodu. „Najviše šanse bar za sada ima Milorad Mijatović, koji je bio šef skupštinskog SDPS i u dva prethodna saziva“, kaže Vladimir Marinković, potpredsednik SDPS.

„Mi u Jedinstvenoj Srbiji nismo imali težak posao. Naš šef poslaničke grupe kao i do sada biće Dragan Marković Palma“, ističe za Danas Petar Petrović, potpredsednik JS. A Dubravka Filipovska, potpredsednica Nove Srbije, kaže da će NS imati poslanički klub, ali da se o mestu šefa poslaničke grupe još nije raspravljalo na stranačkim organima.

Ni u LDP o šefu poslaničke grupe još nisu razgovarali, jer, kako kažu, još ne znaju ni da li će imati poslanički klub. Kenan Hajdarević, funkcioner LDP, kaže da se čekaju rezultati ponovljenih izbora i da će tek onda kada oni budu poznati razgovarati o detaljima koji slede.

Najkasnije do 18. maja, odnosno deset dana od proglašenja konačnih rezultata izbora, poslanicima novog saziva Narodne skupštine biće dodeljeni mandati. Od tog trenutka teče rok od trideset dana za održavanje konstitutivne sednice, koja bi trebalo da bude održana najkasnije 7. juna. Poslanici će na prvom zasedanju novog saziva položiti zakletvu, a do izbora novog predsednika Skupštini će predsedavati najstariji poslanik – Dragoljub Mićunović iz DS. Parlament je konstituisan onda kada se potvrde mandati najmanje dve trećine narodnih predstavnika.

DS formira Klub prijatelja demokratije

Poslanička grupa DS zatražiće po konstituisanju novog saziva Skupštine Srbije razrešenje predsednika Republičke izborne komisije Dejana Đurđevića i direktora Republičkog zavoda za statistiku Miladina Kovačevića, saopšteno je juče iz te stranke. Predsedništvo DS je takvu odluku donelo jer smatra da se Đurđević stavio na stranu premijera Aleksandra Vučića i njegove SNS, čime je, kako tvrde, dokazao da mu je partijska funkcija važnija od vladavine prava. Za Kovačevića kažu da je „bacio ljagu na izborni proces, međunarodni ugled Srbije i obesmislio sve demokratske procese“. Predsedništvo DS je odlučilo i da formira Klub prijatelja demokratije, forum koji bi činile javne ličnosti iz oblasti nauke, kulture, obrazovanja i sporta koje podržavaju borbu DS za pravnu i demokratsku državu.

Poziv Janjića

Predstavnici Foruma za etničke odnose Dušan Janjić i Nenad Đurđević pozvali su budućeg mandatara za sastav nove Vlade Srbije da formira ministarstvo za ljudska prava, nacionalne manjine i integraciju i predložili Platformu za strategiju integracije nacionalnih manjina u Srbiji. Najavili su da će Platformu uputiti novom sazivu Skupštine Srbije, pošto dobiju mišljenje OEBS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari