Pajtiću i Šutanovcu odgovara jul 1

Predsednik Demokratske stranke (DS) Bojan Pajtić stigao je danas oko 12.30 sati u zgradu opštine Stari grad u Beogradu, gde je za 12 sati najavljena sednica Glavnog odbora DS, a u toku je deo sednice koji je zatvoren za javnost. Očekuje se da posle zatvorenog dela Pajtić članovima GO predstavi izveštaj o radu stranke između dve sednice kao i izveštaj o rezultatima DS na parlamentarnim izborima.

Lider Demokratske stranke (DS), Bojan Pajtić poručio je danas premijeru Srbije i predsedniku Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandru Vučiću da se ne plaši, jer SNS nikada neće biti kao DS, koja ne oktroiše potpredsednike kao što je to učinio Vučić.Pajtić je na sednici Glavnog odbora stranke poručio da je srpsko društvo diktatorsko jer se gaze postojeći Ustav i zakoni. On je najaviio da će od članova GO DS zatražiti da izbori u DS, koje je zakazao za 10. jul, budu neposredni. Međutim, unutarstranački izbori u DS mogli bi da budu pomereni za 24. septembar posle današnje sednice Glavnog odbora, saznaje Danas od izvora u toj stranci. Kako nam je rečeno, veliki broj članova GO nije zadovoljan odlukom partijskog predsednika Bojana Pajtića, koji je u četvrtak zakazao izbore za 10. jul. Prema tumačenju naših izvora, promena datuma, odnosno Pajtićeve odluke, praktično, ne i zvanično, može da znači njegovu smenu. Kako dodaju, odlaganje održavanja izbora ostavilo bi dovoljno vremena za ozbiljnu organizaciju neposrednih izbora na svim nivoima i kandidaturu novog lica, smatraju naši sagovornici, koji dodaju da će do održavanja sednice biti puno zvanja telefonom članova GO i lobiranja za interese raznih struja u stranci.

Naši izvori objašnjavaju da među demokratama postoje najmanje tri jake struje, jedna koja se zalaže za odlaganje izbora i kandidovanje takozvanog trećeg kandidata, druga koja podržava kandidaturu sadašnjeg predsednika Pajtića i treća koja je bliska Draganu Šutanovcu koji pretenduje na mesto prvog čoveka DS. Izvori Danasa navode da Pajtiću i Šutanovcu odgovara što brže održavanje izbora, odnosno datum 10. jul, te se postavlja pitanje da li će njih dvojica imati dovoljno dignutih ruku da blokiraju inicijativu za odlaganje izbora.

Sve demokrate sa kojima smo razgovarali očekuju veoma burnu raspravu i puno emocija na današnjoj sednici. Kako je iz DS saopšteno, na dnevnom redu GO biće izveštaj o radu Stranke između dve sednice GO, analiza izbornog rezultata i izveštaj o radu Izbornog štaba, izveštaj o radu Izvršnog odbora, priprema za izbor organa DS i pitanja i predlozi.

Izvori Danasa ukazuju i na mogućnost da Pajtićev izveštaj o radu ne bude usvojen, što bi najviše odgovaralo Šutanovcu, a to bi, kako kažu, značilo i Pajtićevo razrešenje.

Podsetimo, potpredsednik DS Goran Ješić je za naš list rekao da se protivi održavanju izbora 10. jula jer tu odluku smatra kršenjem Statuta.

– Ako već želimo da se dogovorimo oko neposrednih izbora u DS onda oni treba da budu prezentacija demokratije i najboljeg lica stranke, rekao je Ješić. On ukazuje na to da DS treba da pošalje poruku građanima Srbije, ne samo članovima stranke, kako slobodni izbori treba da izgledaju.

Popović napustio Levicu

Stranku Borka Stefanovića Levica Srbije napustio je Dragan Popović, direktor NVO Centar za praktičnu politiku. Popović je naveo je da je razlog za izlazak iz Levice to što mu se „ne dopadaju napadi na druge“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari