Ne može se jednostavno reći da šefovi država EU nisu dali status kandidata Srbiji, već treba biti precizan i konstatovati da je odluka, jednostavno, odložena za mart sledeće godine.

Mislim da je to prihvatljiva vest za Beograd. Ovakva odluka je doneta zbog dešavanja na severu Kosova, ali i zbog toka pregovora Beograda i Prištine – ističe za Danas Doris Pak, šefica Delegacije Evropskog parlamenta za jugoistočnu Evropu i članica nemačke vladajuće Hrišćansko-demokratske unije (CDU).

Da li Vlada Srbije može da reši probleme na severu Kosova do marta?

– Mislim da srpska vlada neće imati drugog izbora osim da uradi upravo to. Iako je predstavnicima Vlade Srbije još pre nekoliko meseci rečeno da treba da naprave napredak u dijalogu s Prištinom, oni su to uradili u poslednjem trenutku. Međutim, potrebno je da se ti sporazumi primene, ako ni zbog čega drugog, onda da bi se olakšao život građana na Kosovu.

Osim kosovskog pitanja, šta još Srbija treba da uradi kako bi dobila status kandidata?

– Srbija ima još mnogo toga da uradi, ali glavno pitanje je dijalog s Prištinom. Niko od Beograda ne traži priznavanje nezavisnosti Kosova, već da se u delo sprovedu dogovori koji bi obezbedili svima u regionu bolji kvalitet života.

Postoji li mogućnost da, ukoliko joj se potvrdi kandidatura u martu, Srbija počne i pregovore o pristupanju u EU?

– Ne znam, nisam proročica. Ne mogu da znam šta će se događati od ovog trenutka pa do marta. Prvo treba obezbediti status kandidata, a onda videti dokle se došlo u dijalogu s Prištinom. Mislim da uvek postoji šansa za korak dalje, ali ipak treba sačekati naredni sastanak lidera zemalja članica EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari