Građani Srbije će se u nedelju, 20. maja, izjašnjavati o novom šefu države u drugom krugu predsedničkih izbora. Ukupno 6.770.013 birača odluč ivaće između dva kandidata – lidera DS Borisa Tadića (kandidat liste „Izbor za bolji život“) i lidera SNS Tomislava Nikolića (kandidat koalicije „Pokrenimo Srbiju“), koji su u prvom izbornom krugu 6. maja osvojili najviše glasova.



Noćas u ponoć počela je izborna tišina, koja će trajati do zatvaranja birališta u nedelju uveče.

Birači će se izjašnjavati na 8.390 biračkih mesta u zemlji i inostranstvu, koja će biti otvorena od sedam do 20 sati. Ipak, državljani Srbije u SAD, Kanadi i Velikoj Britaniji izaći će na birališta u tim zemljama u subotu, 19. maja, od sedam do 20 po lokalnom vremenu. Dijaspora će moći da glasa na 38 biračkih mesta u 22 zemlje, što je duplo manje u odnosu na 2008. godinu.

Drugi krug predsedničkih izbora biće sproveden i na teritoriji Kosova, na 90 biračkih mesta u 17 opština sa srpskim stanovništvom, a glasovi će se prebrojavati u Raškoj i Vranju, kao i na izborima na Đurđevdan. Izbore na Kosovu organizuje OEBS. Portparol Misije OEBS Nikola Gaon potvrdio je juče da će sve biti sprovedeno po principu koji je primenjen pre dve sedmice. Pravo da glasa na nedeljnim izborima na Kosovu, prema podacima OEBS, ima oko 109.000 birača.

Gledanost duela

Televizijski duel predsedničkih kandidata Borisa Tadića i Tomislava Nikolića u sredu uveče gledalo je oko 2,6 miliona gledalaca, objavila je Radio-televizija Srbije. Od ukupnog broja ljudi koji su u to vreme gledali neki TV program, 47 odsto je gledalo duel, objavio je RTS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari