Obrazovana, srednjeklasna, građanska Srbija sada mora da se sabere i počne takoreći od početka. Prvo što sada treba uraditi je da se građanska Srbija ponovo okupi, da se napravi politika i strategija kako bi se odupreli tendenciji da se posle ovih izbora poništi višepartijski sistem, kaže za Danas Vesna Pešić, sociološkinja, komentarišući izborne rezultate.


SNS i Vučić imaće apsolutnu vlast i stabilnu većinu u parlamentu. Šta će s tom vlašću?

– Vučić sve vreme ima visok rejting i nije uradio ništa. Možda će sad nešto da radi, ali videćemo šta. Pokazali su da nemaju nikakav kapacitet da bilo šta urade.

Šta ovo znači za demokratiju?

– Osećam se kao kad se pojavio Slobodan Milošević. Mi koji smo bili orijentisani ka demokratiji i ljudskim pravima i građanskim vrednostima smo tada smo takoreći bili zbrisani s političke scene.

Vučić kaže da hoće široku koaliciju. Šta će njemu u ovakvoj situaciji koalicija?

– Treba sada da se udenu neki ljudi i on će da podeli ministarska mesta. To ništa neće značiti, jer će i dalje da se pravi parada i da se EU zavarava kako se u Srbiji ništa nije dogodilo.

SPS ostaje na gotovo istom rezultatu kao i 2012.

– Oni nisu ništa uzeli građanskoj Srbiji. Dobili su glasove svog biračkog tela koje su imali i prošli put.

DS nije osvojio dvocifren rezultat kako su očekivali?

– Kad bi se sabrali glasovi DS i NDS, to bi bio dvocifren rezultat. Da je DS izdržala da bude jedinstvena i da nije došlo do sloma, rezultat bi sigurno bio bolji. Krivca je na Borisu Tadiću. Vučićev cilj je bio rascep DS i to se dogodilo. Njegova stalna meta je bila DS. Radikali odnosno naprednjaci su oduvek najviše mrzeli DS. Njihovi neprijatelji nisu bili ni Muslimani, ni Hrvati, ni Albanci kako su pričali, nego uvek DS. Poraženi su srednji slojevi, obrazovani ljudi, oni su zapali u najveću konfuziju koja je namerno proizvedena da se razbije građanska Srbija na pet-šest stranaka i naravno da je deo njih ostao ispod cenzusa, a nekima je jedva ostala glava na ramenima.

LDP po svemu sudeći ostaje ispod cenzusa.

– Izvinite, ako je DS na ovom nivou, šta da se desi s LDP! Nikad LDP nije imao više glasova od DS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari