Narodna skupština Srbije održaće danas na zahtev Vlade hitnu sednicu povodom savetodavnog mišljenja Međunarodnog suda pravde o legalnosti jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.


Vlada Srbije uputila je parlamentu i Predlog odluke kojom će se Skupština izjasniti o mišljenju MSP o legalnosti jednostrano proglašene nezavisnosti privremenih institucija Kosova i Metohije i nastavku aktivnosti Srbije u odbrani svog suvereniteta i teritorijalnog integriteta. Iz parlamenta je saopšteno da će sednica biti održana u podne, a dnevni red je, kako se navodi, utvrđen zahtevom za njeno održavanje.

Predsednica parlamenta Slavica Đukić-Dejanović istakla je da je na sednicu pozvala predsednika Srbije Borisa Tadića i šefa pravnog tima pred MSP Dušana Batakovića. Ona je najavila da će pre sednice biti održane konsultacije sa šefovima poslaničkih grupa u nameri da se dođe do dogovora o poslaničkom jedinstvu koje treba ispoljiti

U Predlogu odluke koja će se naći pred poslanicima parlamenta piše da je „Skupština Srbije ocenila da je Međunarodni sud pravde, prilikom izricanja savetodavnog mišljenja o proglašenju nezavisnosti Kosova, nije legalizovao etnički motivisan pokušaj otcepljenja Kosova“. Dodaje se da MSP nije odgovorio na suštinsko pitanje legalnosti prava na secesiju kosovskih Albanaca.

U tekstu se navodi da parlament potvrđuje dosadašnju politiku očuvanja suvereniteta i integriteta Srbije, vođenu na osnovu odluka Skupštine, i nalaže Vladi korišćenje svih diplomatskih i političkih sredstava koja stoje na raspolaganju suverenim državama, članicama UN.

U vladinom predlogu rezolucije o Kosovu ističe se da je neophodno putem pregovora doći do trajnog rešenja koje će omogućiti istorijsko pomirenje srpskog i albanskog naroda. U nacrtu dokumenta ocenjuje se da savetodavno mišljenje MSP otežava napore Srbije da ostvari ciljeve državne politike o KiM, ali najavljuje da će Vlada podneti Rezoluciju Generalnoj skupštini UN, čije bi usvajanje otvorilo put da se kroz pregovore dođe do kompromisa.

Vlada Srbije predlaže da Narodna skupština po hitnom postupku razmatra predlog Rezolucije.

„Narodna skupština smatra da je neophodno da se putem mirnih pregovora dođe do trajnog, održivog i obostrano prihvatljivog rešenja za KiM, u skladu sa Ustavom Srbije, koje će omogućiti istorijsko pomirenje srpskog i albanskog naroda, kao i mir i stabilnost regiona“, navodi se u tekstu.

U rezoluciji se poziva na nacionalno jedinstvo i najavljuje korišćenje svih raspoloživih diplomatskih i političkih sredstava za očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta, kao i da Srbija nikada neće, ni eksplicitno ni implicitno, priznati jednostrano proglašenu nezavisnost KiM.

U obrazloženju za podnošenje rezolucije navodi se da je posle davanja savetodavnog mišljenja MSP potrebno da Narodna skupština donese odgovarajuću odluku radi preduzimanja potrebnih mera na očuvanju državnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije.

Vlada predlaže da Narodna skupština donese odluku po hitnom postupku s obzirom da bi nedonošenje odluke moglo da prouzrokuje štetne posledice, u smislu neostvarivanja vitalnih interesa građana Srbije i države, kao i nepreduzimanje mera na očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta.

U nacrtu dokumenta se poziva na Ustav Srbije, načela i norme Povelje UN, Helsinškog akta akta i drugih međunarodnih dokumenata u kojima se državni suverenitet i teritorijalni integritet određuju kao temelji savremenog međunarodnog poretka i izražava uverenje da se svi sporovi unutar savremenog sveta i unutar država članica UN mogu i moraju rešavati težeći mirnom, sveobuhvatnom i kompromisnom rešenju problema KiM.

U tekstu se podseća da su odlukom Narodne skupštine, a na osnovu Ustava Srbije, sve odluke privremenih organa na Kosovu nakon jednostrano proglašene nezavisnosti proglašene ništavim i neprihvatljivim za Srbiju, uključujući tu i samu deklaraciju o nezavisnosti Kosova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari