Ključni razlog da prihvatim kandidaturu na listi DS jeste, upravo, izostanak partijskog „ispiranja mozga“, pritiska koji bi ograničavao nastojanja vezana za teme kojima sam se bavila do sada. Ja sam na listi DS kao nestranački kandidat, ali se slažem sa većinom onoga za šta se zalaže ova stranka, pre svega u vrednosnom smislu.

Dakle, jedini razlog da postanem nezavisna poslanica mogao bi da bude odstupanje demokrata od vrednosnog sistema koji su sami postavili, od mogućnosti da iznevere sopstvenu reč. Ali, ne razmišljam sada o tome i nadam se da do takve situacije neće ni doći – kaže za Danasovu „Izbornu groznicu“ Aida Ćorović, aktivistkinja za ljudska prava, koja je na visokom devetom mestu poslaničke liste „Sa Demokratskom strankom za demokratsku Srbiju“.

Jeste li i dalje pod policijskom zaštitom?

– Jesam i, koliko znam, to se do daljeg neće menjati.

Koliko procenata glasova DS može da osvoji u Novom Pazaru i Sandžaku?

– Na ovo pitanje zaista ne mogu dati valjan odgovor. Nikada se nisam bavila izbornom matematikom, makar iz ugla političkog aktera. Ono što je bitno kada je Sandžak u pitanju jeste da se demokratski procesi u ovom regionu ne zaustavljaju, da ono malo pomaka koji su napravljeni u poslednjoj deceniji nastavimo mnogo snažnijim tempom. Demokrate, nažalost, nisu bile mnogo vidljive u Sandžaku, pogotovu u Novom Pazaru, i to mora da se promeni. Njihov uticaj i značaj moraju da postanu zamajac u demokratizaciji i ozdravljenju regiona u kome živim.

Rekli ste jednom da Sandžakom vladaju siromaštvo, primitivizam, nekultura, neznanje, korupcija, jad i apatija… Ima li DS plan da te probleme reši?

– DS, odnosno ključni ljudi ove stranke, govore da su uradili puno u Beogradu i Vojvodini, što i jeste istina, pa mislim da takav pristup treba da primene u ostatku Srbije. DS mora da insistira na decentralizaciji i regionalizaciji, mora permanentno da čini sve da se obrazovni sistem u Srbiji promeni, kao i da stalno radi na omogućavanju poboljšanja ekonomske situacije, pre svega kroz stabilizovanje političkog okruženja i stvaranja normalne klime za ulaganja i investicije. Na mnogima od ovih tema se može raditi iz ugla opozicije, ali je ključno da se bude na terenu, svakodnevno, u kontaktu s građanima. Problemi u Srbiji se neće rešiti iz beogradskih fotelja, a tu lekciju je, nadam se, DS dobro naučila.

Bivši predsednik Srbije Boris Tadić vas je svojevremeno primio kada ste imali problema i na taj način vas na neki način zaštitio. Kako ćete sada politički protiv njega?

– Da se razumemo, obaveza svakog predsednika zemlje koja drži do demokratskih vrednosti jeste da zaštiti svakog građanina. U tom smislu, predsednik Republike Boris Tadić nije uradio ništa ekskluzivno. Kao prijatelj, Boris Tadić je najiskrenije podržavao i tada, ali i kasnije moj angažman i moja nastojanja da Sandžak i Srbiju menjamo nabolje. Njegov odlazak iz DS, dugoročno, neće doneti dobro ni njemu lično, ni njegovoj novoj stranci, ni DS, ni opoziciji u ovom trenutku, ali pre svega, neće doneti dobro građanima Srbije. Mislim da je ovaj politički trenutak iziskivao stvaranje ozbiljnog i jakog opozicionog bloka, ukrupnjavanje, a ne usitnjavanje levog, socijaldemokratskog centra, bez koga neće biti stabilne budućnosti Srbije.

Promocija ljudskih prava i civilnog društva

Na kojim temama ćete insistirati kao buduća narodna poslanica?

– To su teme koje su u širem smislu vezane za ljudska i manjinska prava, jer smatram da Srbija još nije zemlja u kojoj se dovoljno poštuju ljudska prava. Naravno, treba nastaviti s procesima poboljšanja položaja žena, ali i mladih, osoba sa invaliditetom, a posebno LGBT populacije. Moja obaveza je i nastojanje da se poboljša status organizacija civilnog društva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari