Očekuju nas suštinske promene i one se tiču kako ključnih organa Ministarstva finansija, tako i svakog građanina pojedinačno. U svim reformama koje planiramo da sprovedemo da bismo uspostavili stabilne finansije držaćemo se dva principa.

Prvi je da stvorimo sistem koji će onima koji žele i mogu da učestvuju u tržišnoj utakmici omogućiti da bez prepreka, suvišnih šaltera i kočnica izađu na najbrži kolosek i sutra spremni uđu u jedan veći evropski sistem. Drugi, jednako bitan princip jeste da pomognemo i podržimo sve one koji iz ma kog razloga nisu spremni da u toj utakmici učestvuju – kaže za Danas Lazar Krstić, novoizabrani ministar finansija u Vladi Srbije, odgovarajući na pitanje Danasa koji će mu biti prvi potezi sa ministarske pozicije.

Čeka vas težak i kompleksan posao?

– Iako po prirodi posla Ministarstva finansija ima puno tekućih pitanja, ono što će biti njegov pečat jeste da se iz vida nikako ne izgubi dugoročna održivost umesto bilo kakvih kratkoročnih reformi koje bi poslužile do sledećeg izbornog ciklusa.

Koji će, ipak, biti vaši najveći izazovi u budućem radu?

– Predstoji nam veliki posao na promeni svesti kako u državnom aparatu, tako i u svakom pojedincu. Verujem u sposobnost svih ljudi da u tom poslu uspemo, ma koliko on izazovan i zahtevan bio.

Da li je obavljena primopredaja dužnosti sa bivšim ministrom Mlađanom Dinkićem?

– U vrlo konstruktivnoj atmosferi primopredaja dužnosti zvanično je obavljena. Gospodin Dinkić me je informisao o ključnim temama bitnim za rad Ministarstva, a dao je i svoje viđenje stanja u srpskim finansijama. Nakon primopredaje dužnosti i zvanično počinjem da radim posao koji pripremam od trenutka kada sam prihvatio funkciju ministra.

Ko će sve biti deo vašeg kabineta?

– Sa ponosom mogu da kažem da će se moj kabinet sastojati pre svega od mladih eksperata s relevantnim iskustvom u vodećim svetskim firmama. Pored njih, Ministarstvo će se u radu oslanjati i na profesionalce koji su i do sada radili u njemu. Budući da pretendujemo da budemo nosioci reformi, Ministarstvo finansija će u svom poslovanju biti primer za efikasno i racionalno poslovanje i meritokratiju, pa ćemo se tog principa pridržavati i kada je reč o kadrovskoj politici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari