Stranka Rusa Srbije, koja je ove sedmice upisana u Registar političkih partija pod rednim brojem 91 kao stranka nacionalne manjine, od Srpske pravoslavne crkve je dobila su prostor od oko 3.000 kvadratnih metara u Sremskim Karlovcima, gde će biti njeno sedište, ali i „centrala za sve ljude ruskog porekla iz regiona“.


Ovo je Danasu rekao Dragan Cvetković, predsednik Stranke Rusa Srbije, navodeći da ova politička organizacija trenutno ima 1.850 članova, od kojih je 1.370 ruskog porekla. U registru Ministarstva pravde kao trenutna adresa stranke navedena je Varvarinska ulica u Beogradu.

Cvetković, kome je majka Ruskinja, najavljuje da će se partija u prvom periodu zalagati za očuvanje ruske kulture u Srbiji, vraćanje ruskog jezika u obrazovni sistem, a u planu je i osnivanje ruskih škola u Beogradu.

– S obzirom na to da je izborni ciklus nedavno završen, ovaj period ćemo iskoristiti za promociju i razvoj ruske kulture u Srbiji, ali već na sledećim izborima učestvovaćemo i na lokalnom i na republičkom nivou – ističe Cvetković.

Na pitanje s kojom postojećom strankom bi u ovom trenutku mogao da uđe u neku vrstu koalicije, on napominje da bi to bila DSS, jer je „Vojislav Koštunica jedini koji se nije prodao nikome“.

– Ako bude prilike da razgovaramo i sa SNS i drugim strankama, svakako ćemo razgovarati, ali se nikome nećemo dodvoravati – kaže sagovornik Danasa.

Prema njegovim rečima, procene su da u Srbiji živi 250.000 do 300.000 ljudi ruskog porekla ili potomaka Rusa, najviše u Beloj Crkvi, Kragujevcu, Nišu i Novom Sadu, od kojih su se, kako tvrdi, mnogi na poslednjem popisu izjasnili kao Rusi.

Prvi na svetu

Dragan Cvetković kaže za Danas da je Stranka Rusa Srbije „prva politička partija ovog tipa na svetu“ pa su dobili podršku i od Rusa iz drugih zemalja. „Sarađivaćemo s partijom Vladimira Putina, a javljaju nam se i druge stranke iz Rusije“, tvrdi Cvetković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari