– Šef kosovske diplomatije, bivši premijer i nekadašnji komandant OVK Hašim Tači juče je izjavio da poslanici Skupštine Kosova moraju da donesu odluku o formiranju specijalnog suda za zločine na Kosovu pre nego što odu na odmor 1. avgusta. Tači je rekao da je stav DPK o specijalnom sudu jasan i da će poslanici njegove stranke morati da ga poštuju. Ove Tačijeve izjave usledile su pošto su se u zapadnim medijima pojavili tekstovi u kojima je označen kao glavni kosovski negativac, što je, kako tvrde izvori Danasa, izazvalo uznemirenje i reagovanje albanskih lobista u SAD.

             Uprkos upozorenjima Zapada da će se, ukoliko Priština ne uspe da obezbedi skupštinsku većinu, specijalni sud formirati pod okriljem SB UN, kosovski Albanci su na ovom pitanju pokazali najveću „neposlušnost “ prema zapadnim prijateljima od kako uveden protektorat UN na KiM. Američki mediji tvrde da je Vašington Tačiju, kao i Ramušu Haradinaju i drugim aktuelnim političkim vođama kosovskih Albanaca zapretio posledicama ako se budu opirali osnivanju suda za ratne zločine na KiM. List Politiko tvrdi da „Tači i ostali politički prvaci kosovskih Albanaca onemogućavaju istrage o ubistvima, otmicama i trgovini ljudskim organima“.

             Izveštač ovog lista Čak Sudetić, koji je godinama kao novinar Njujork tajmsa izveštavao sa ratišta i o zbivanjima u bivšoj Jugoslaviji, tvrdi da se pretnja Vašingtona prevashodno odnosi na to da će specijalni sud osnovati SB UN. U izveštaju pod naslovom „Nasilnici koji vladaju Kosovom“ dodaje da su „Tači i ostali u kosovskom političkom vođstvu od zapadnih obaveštajnih službi označeni kao „ličnosti organizovanog kriminala“, a da „evropski diplomata koji je pratio Balkan decenijama kaže da je stav bio: On jeste kučkin sin, ali je naš kučkin sin“.

             Pozivajući se na zapadne diplomate, list je optužio Tačija da „deluje iza pozornice – zastrašujući pripadnike sopstvene stranke kako bi što više odložio osnivanje suda i oslabio dokaze za tužioca“. U Prištini za sada niko ne želi da prognozira da li će Tači uspeti da pod pritiskom Zapada ispoštuje zadati američki rok – 1. avgust do kog Skupština Kosova treba da usvoji ustavne amandmane za donošenje zakona o specijalnom sudu. Iako mediji na Kosovu spekulišu da je Tači obezbedio skupštinsku većinu, ucenivši stranačke kolege pretnjom da će podneti ostavku na mesto šefa DPK; Danasovi izvori u prištinskim političkim krugovima tvrde da je jedno od glavnih pitanje – da li će Tači uspeti da stavi pod kontrolu dreničke kadrove u sopstvenoj stranci i dalje otvoreno.

            

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari