Skupština Srbije danas počinje novu vanrednu sednicu sa 14 tačaka dnevnog reda, među kojima su predlozi zakona o načinu određivanja maksimalnog broja zaposlenih u javnom sektoru i zakona o udžbenicima, kao i izmene zakona o javnom dugu i o javnim nabavkama.

Poslanici će razmatrati i predloge zakona o Registru zaposlenih, izabranih, imenovanih, postavljenih i angažovanih lica kod korisnika javnih sredstava, kao i o posebnim uslovima prodaje određenih nepokretnosti u svojini Srbije. Na dnevnom redu su i izmene Zakona o visokom obrazovanju i Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja. Poslanici će razmatrati i predloge zakona o prevozu tereta u drumskom saobraćaju i o prevozu putnika u drumskom saobraćaju, kao i o obavljanju plaćanja pravnih lica, preduzetnika i fizičkih lica koja ne obavljaju delatnost. Pred poslanicima će se naći i izmene Zakona o rokovima izmirenja novčanih obaveza u komercijalnim transakcijama. Takođe, na dnevnom redu su i predlozi zakona o potvrđivanju Ugovora o izmenama i dopunama Finansijskog ugovora između Srbije i Evropske investicione banke za projekte Klinički centri.

Vlada Republike Srbije usvojila je na sednici održanoj prošlog vikenda, Predlog zakona o načinu određivanja maksimalnog broja zaposlenih u javnom sektoru. Kako je saopšteno iz Vlade Srbije, primena ovog zakona će, kako se očekuje, obezbediti reformu javnog sektora, poboljšati efikasnost javne uprave i doprineti finansijskoj konsolidaciji zemlje. Planirano je da smanjenje broja zaposlenih u javnom sektoru u naredne tri godine umanji rashode na zarade zaposlenih sa sadašnjih 11,8 odsto, na 8 odsto BDP godišnje.

 

„Sloga“ protiv otpuštanja

Granski sindikat zdravstva i socijalne zaštite „Sloga“ saopštio je da je protiv otpuštanja u javnom sektoru prema kome će do kraja godine 3.000 zaposlenih u zdravstvu, mahom nemedicinskog osoblja dobiti otkaze i naglašava da se otpuštanjem nemedicinskog osoblja i spremačica neće reformisati ili poboljšati zdravstveni sistem Srbije. „Srbija prema broju stanovnika u odnosu na zemlje Evropske unije (EU) nema dovoljno zaposlenih lekara i medicinskih sestara“ , ocenjuje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari