Uspešan dijalog na relaciji Beograd – Priština mogao bi da ubrza kretanje Srbije ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji, ocenjuju za Danas stručnjaci za proces evropskih integracija.

Posle najave Saveta ministara EU da će u oktobru raspravljati o srpskoj kandidaturi za pristupanje, postavilo se pitanje da li će dogovor Beograda i Brisela o rezoluciji o Kosovu u UN, koji podrazumeva i poziv na „dijalog dve strane“, zaista omogućiti ubrzanje evropskog puta Srbije.

Vladimir Pavićević sa Fakulteta političkih nauka upozorava, međutim, da je potrebno saznati da li postoji plan kojim je jasno utvrđeno kada se očekivalo dobijanje statusa kandidata za članstvo u EU i kada možemo da računamo s punopravnim članstvom, „da bismo ocenili može li Srbija da dobije status kandidata pre ili kasnije“.

– Umesto preciznih uputa, naši ministri se povremeno javljaju sa ovlaš prognozama kada će nas i kako prošvercovati u Evropu. Mislim da je ocena o ostvarenju zacrtane kandidature pre roka bezobzirna manipulacija – ukazuje Pavićević. On navodi da dalji put evropskih integracija zavisi od toga da li Srbija želi u Evropu i da li je sposobna za takav cilj.

Naš sagovornik ističe da bi jasan signal da Srbija želi u EU bilo hapšenje Ratka Mladića, „a takav signal se iz Srbije ne šalje“.

– Ne ide se dovoljno visoko ni u procesuiranju osoba, koje su u ovom trenutku deo sistema, a za koje se sumnja da su učestvovale u ratnim zločinima. Umesto toga, Ministarstvo spoljnih poslova, na primer, preko slučaja Ganić pokušava da trguje žrtvama iz devedesetih – smatra Pavićević.

Prema njegovim rečima, dijalog između Beograda i Prištine bi ubrzao evropske integracije Srbije i usmerilo državu ka realizaciji „nove kosovske politike“, čiji elementi treba da budu otvaranje kanala komunikacije s Prištinom po pitanju transporta, telekomunikacija, trgovine, inicijativa da se otvore pregovori o obezbeđivanju jasnih garancija za srpsko stanovništvo, zatim o slobodi kretanja za Srbe, koji žive na severu Kosova i u enklavama, kao i o pravnom uređenju zaštite srpskih spomenika kulture i slobodnom pristupu ovim lokalitetima.

Vladimir Petronijević, direktor Grupe 484, ukazuje za Danas da Srbija može očekivati ponovno aktuelizovanje pitanja o kandidaturi za članstvo u EU već u oktobru i dodaje da postoji mogućnost da Srbija dobije status kandidata do kraja naredne godine.

– Smatram da Srbija može da odgovori na upitnik Evropske komisije u roku od par meseci i očekujem da se 2011. intenzivira proces integracija – kaže Petronijević. On ističe da se pitanje oko mogućnosti rada holandske tehničke vlade može prevazići, iako pojedine države u takvim situacijama izbegavaju preuzimanje bitnijih obaveza, „pa to bude dobar izgovor da se određena pitanja odlože“.

Naš sagovornik navodi da je veoma važna spremnost za dijalog na relaciji Beograd – Priština i razgovor o otvorenim pitanjima, i ističe da će to nesumnjivo uticati na proces evropskih integracija Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari