Na 49 biračkih mesta koja su juče ujutru otvorena u opštinama Zvečan, Zubin Potok i severna Mitrovica do podneva je glasalo 21 odsto upisanih birača, izjavio je za Danas Ljubomir Radović, portparol izbornih komisija sve četiri srpske opštine na severu KiM.


Najveća izlaznost se juče do ranog popodneva beležila u severnom delu Kosovske Mitrovice – više od 30 odsto. Incidenata nije bilo, potvrdio nam je Radović. Preliminarni rezultati biće saopšteni večeras, posle završetka dvodnevnog referenduma, koji će se danas proširiti i na opštinu Leposavić.

Pravo glasa u opštinama na severu KiM ima ukupno 35.500 građana, koji sa „da“ ili „ne“ odgovaraju na pitanje: „Da li prihvatate institucije takozvane Republike Kosovo“. U Zubinom Potoku pravo glasa imaju i kosovski Albanci iz sela Čabra kod Jagnjenice, ali ne žele da učestvuju u izjašnjavanju, javlja Radio KiM iz Čaglavice.

Organizatori referenduma najavljuju da će preko Unmika ili preko država stalnih članica Saveta bezbednosti rezultate dostaviti ovom telu UN. Održavanju referenduma protive se vlasti u Beogradu i Prištini, kao i međunarodna zajednica, dok ga podržava deo parlamentarne opozicije.

– EU smatra da se do rešenja za „posebnu situaciju“ na severu Kosova može doći jedino kroz konsultacije i dijalog, a ne barikadama ili referendumom – izjavila je juče Maja Kocijančić, portparolka visokog predstavnika Unije za bezbednost i spoljnu politiku, prenosi Beta.

Kfor i KPS saopštili su da nemaju poseban operativan plan za održavanje referenduma. Ljubomir Kragović, narodni poslanik Skupštine Srbije i šef skupštinskog Odbora za KiM, rekao je juče da „odluka građana severnog Kosova treba za Beograd da predstavlja obavezu, a ne da im nameće rešenja koja narod ne želi da prihvati”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari