Rumunija je rešena da spreči Srbiju da dobije status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji ukoliko se pod hitno ne preduzmu konkretne mere za poboljšanje položaja vlaške manjine, saznaje Danas iz izvora u državnom vrhu u Beogradu.

Najviši srpski zvaničnici dobili su ovu vest diplomatskim kanalima iz Bukurešta koji minut pred dolazak šefa nemačke diplomatije Gida Vestervelea u Beograd, juče kasno po podne. „Rumuni su najavili blokadu kandidature zbog vlaškog pitanja. To je bacilo debelu senku pred ionako vrlo teške razgovore s Vesterveleom o statusu kandidata“, rekli su sagovornici Danasa, najavljujući da će odmah stupiti u intenzivnu komunikaciju s inače prijateljski nastrojenom Rumunijom, jednom od pet članica EU koje nisu priznale nezavisnost Kosova.

Ministar Vestervele je u Beogradu razgovarao sa srpskim kolegom Vukom Jeremićem i potom s predsednikom Republike Borisom Tadićem. „Još nema rešenja. I dalje smo na različitim pozicijama“, glasi prva vest s ovih sastanaka.

Izvori Danasa sa sastanaka Gida Vestervelea u Predsedništvu Srbije i Ministarstvu spoljnih poslova saglasni su da nemački ministar juče nije došao s namerom da „ikome zavrće ruku“, da izrekne nekakve dramatične poruke i ultimatume. „Shvatili smo ovu posetu kao simbol dobre volje i iskrenog ohrabrenja, kao gest kojim Nemačka želi da pokaže da nije u ovom procesu saveznik Prištine, nego da želi blisku saradnju s obe strane“, ocenjuju na Andrićevom vencu.

Iako se Nemačka u decembru najviše protivila napretku evro integracija Srbije, Vestervele je sinoć izjavio da zvanični Berlin želi da Beograd u martu dobije status kandidata za članstvo. Prema njegovim rečima, taj cilj je „moguće ostvariti ako ostanemo fleksibilni, racionalni i angažovani“.

Uprkos spekulacijama pojedinih političkih krugova da Vestervele želi da iznudi nove ustupke Beograda u dijalogu s Prištinom, šef nemačke diplomatije sinoć je objasnio da za njegovu višesatnu posetu postoije dva razloga – priznanje i ohrabrenjene.

– Moja poseta je znak priznanja za sve ono što ste učinii i istovremeno gest ohrabrenja za poslednje metre koji su preostali – poručio je Vestervele i posebno istakao napredak načinjen u ostvarenju slobode kretanja građana Kosova.

Predsednik Srbije Boris Tadić ocenio je sinoć da Srbija ispunjava sve uslove za status kandidata za članstvo u EU. Tadić je u razgovoru s Vesterveleom istakao da Beograd ima konstruktivan pristup u dijalogu sa Prištinom i da je maksimalno otvoren za dogovor, saopšteno je iz Predsedništva Srbije.

– Nemačka i Srbija imaju zajednički cilj – izgradnju evropskog društva i evropske procese za Srbiju i zapadni Balkan. Mislim da se u ovom trenutku nalazimo u situaciji u kojoj je ostvarenje ovog zajedničkog cilja na dohvat ruke – ocenio je juče šef srpske diplomatije Vik Jeremić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari