Rusija lobira za Jeremića, EU i SAD užasnuti tom mogućnošću 1

Vlada Srbije neće podržati kandidaturu Vuka Jeremića za generalnog sekretara Ujedinjenih nacija, rečeno je Danasu u Vladi Srbije. Naši sagovornici, koji su zahtevali anonimnost, tvrde da Jeremić snažno lobira za tu podršku.

„Za Jeremića snažno lobiraju i ruski zvaničnici. Međutim, s druge strane, iz evropskih diplomatskih izvora, kao i iz američkih, čujemo snažna protivljenja mogućnosti da Jeremić na bilo koji način bude uključen i podržan, čak užasnutost“, napominju naši izvori iz Vlade Srbije.

Na pitanje koga će Vlada Srbije onda podržati za tu funkciju, sagovornici Danasa kažu da još nije doneta konačna odluka, odnosno nisu želeli da kažu koja imena su u igri.

„Rok u kojem bi Vlada Srbije trebalo da se opredeli kojeg kandidata će podržazi ističe za par dana“, zaključili su Danasovi izvori u Vladi koji su zahtevali anonimnost.

Predsednice HNS i bivša ministarka za spoljnu i evropsku politiku Vesna Pusić objavila je juče zvaničnu kandidaturu za generalnog sekretara UN i za tu priliku pokrenula veb stranicu. Bivši premijer Zoran Milanović kandidaturu Vesne Pusić već je poslao početkom novembra, a odluka o tome donesena je na zatvorenom delu sednice vlade početkom septembra prošle godine. Problem je nastao zbog toga što je UN kao valjane trebao da prizna samo kandidature pristigle nakon 15. decembra prošle godine, odnosno od dana kad je svojim članicama poslao zvanični poziv za prijave, preneli su hrvatski mediji.

Predsednik Tomislav Nikolić izjavio je početkom godine da ne bi podržao kandidaturu bivšeg šefa diplomatije Vuka Jeremića za funkciju generalnog sekretara UN. Kako je tada rekao, Jeremić bi tamo mislio samo na svoju karijeru, a ne na Srbiju, a Jeremiću poručio: „Gospodine Jeremiću, moju podršku nemate, a neka vas podrži ko hoće“.

I prvi potpredsednik Vlade Srbije i šef diplomatije Ivica Dačić rekao je početkom godine da je Vuk Jeremić i dalje bez podrške Vlade Srbije. On je tada istakao da će Srbija u procesu izbora novog generalnog sekretara Ujedinjenih nacija podršku dati onom kandidatu koji će zastupati „naše interese, pre svega kada je reč o Kosovu“. „Nećemo podržati kandidate iz regiona. Pa šta treba da podržimo kandidata koji bi od prvog dana kada sedne na mesto generalnog sekretara radio na prijemu Kosova u UN? To ne dolazi u obzir“, naglasio je Dačić. Na direktno pitanje da li će Srbija podržati kandidaturu Miroslava Lajčaka, aktuelnog ministra inostranih poslova Slovačke (zemlje koja nije priznala nezavisnost Kosova), Dačić nije odgovorio ali je rekao da sigurno neće podržati kandidate iz Hrvatske, Makedonije i Crne Gore jer te zemlje imaju suprotne interese kada je reč o Kosovu.

Novog generalnog sekretara UN imenovaće ove godine Generalna skupština te svetske organizacije na predlog Saveta za bezbednost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari