Sanda Rašković Ivić: Najvažnije je da SNS nema većinu za promenu Ustava 1Foto: Božidar Petrović/FoNet

Demokratskoj stranci Srbije je najvažnije da budući saziv parlamenta neće imati dvotrećinsku većinu za promenu Ustava, ističe za Danas Sanda Rašković Ivić, predsednica Demokratske stranke Srbije, odgovarajući na pitanja o tome kakva su prognoze predizborne koalicije okupljene oko DSS za budući saziv Vlade Srbije.

P { margin-bottom: 0.21cm; }

Ona ističe da, s obzirom da je Srpska napredna stranka osvojila 131 mandat u Skupštini Srbije, izvesno neće sama praviti vladu.

„Vučić ima 131 poslanika i bilo bi normalno da sam formira vladu, odnosno da preuzme odgovornost za ono što planira da uradi. To se, međutim, neće dogoditi. Sasvim sam sigurna u to. Pozvaće Ivicu Dačića i njegovu Socijalističku partiju Srbije jer nema hrabrosti da sam snosi odgovornost za učinjeno“, napominje predsednica Demokratske stranke Srbije za naš list.

Sagovornica Danasa tvrdi da, iako se u predizbornoj kampanji činilo da Aleksandar Vučić želi da se otarasi socijalista i njihovog lidera Ivice Dačića, te da formira vladu ili sam ili sa nekim drugim koalicionim partnerom, ipak je to, kako tvrdi, bila varka.

„Vučić će zvati Dačića u vladu, zato što je Socijalistička partija Srbije najjeftiniji koalicioni partner“, napominje Sanda Rašković Ivić.

Ona smatra da koalicija okupljena oko Borisa Tadića i njegove Socijaldemokratske stranke ne bi prihvatila poziv Aleksandra Vučića i postala deo buduće Vlade Srbije.

„Zaista ne mislim ni da bi Tadić, ali ni Čedomir Jovanović ušli u postizborni savez sa SNS. To mislim zato što je ceo ovaj proces oko izbora bio prilično blato koje je jasan signal potpuno nedemokratske atmosfere. Ni njima se to ne dopada. Sigurna sam da ne bi pristali da ulaze sa Vučićem u vladu ako bi im poziv bio upućen“, ističe sagovornica Danasa.

Prema njenim rečima, najvažnije je da buduća vlada neće imati dvotrećinsku podršku za promenu Ustava u parlamentu.

S obzirom na bliskost programa DSS i Dveri sa Srpskom radikalnom strankom, pitali smo Sandu Rašković Ivić da li se može očekivati tesnija saradnja sa tom partijom u Skupštini Srbije.

„Kao opozicija, svakako, umećemo da prepoznamo i pohvalimo dobre poteze vladajuće većine. To smo već demonstrirali najnovijim primerom a to je pohvala prodaje Železare Smederevo. Ono što smo tom prilikom kritikovali bilo je zapravo ponašanje Evropske unije i njena reakcija na taj kupoprodajni ugovor. Time smo istovremeno kritikovali i profanatični put Vlade Srbije. Da se vratimo ne temu. Kao što smo spremni da pohvalimo dobre poteze, spremni smo da zajedno sa SRS kritikujemo loše stvari koje buduća vlada bude praktikovala. To se, naravno, odnosi na približavanje NATO, EU, ali i sve ono što se tiče unutrašnjih prilika u vezi sa vladavinom prava, slobodom medija…, ističe predsednica DSS.

Na pitanje sa kojim strankama će DSS sarađivati na lokalu, Sanda Rašković Ivić ističe da kada je o tom nivou vlasti reč, nema nikakvih ograničenja.

„Tu se, zaista, nećemo mešati. Lokalni nivo vlasti se odnosi na obične živote ljudi, na komunalne probleme. Tu nema visoke politike – NATO, geostrateškog opredeljivanja… Zaista, na lokalu možemo i sa naprednjacima, odnosno sa svima. Sa kim god se lokalni čelnici partije budu dogovorili.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari