Povodom teksta u kojoj je sagovornica Sonja Biserko, predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava, objavljenog u dvobroju Danasa od 30. i 31. januara, pod naslovom „Srbija će biti desničarska država“ Izvršni odbor Srpske akademije nauka i umetnosti oglasio se juče sledećim saopštenjem koje prenosimo u celosti: „Sa nevericom smo pročitali intervju gospođe Sonje Biserko u kome se navodi da Srpska akademija nauka i umetnosti (SANU) kao institucija podržava određene političke partije. SANU, kao najviša naučna i umetnička ustanova u zemlji, držeći se Zakona o Akademiji i Statuta SANU, ne učestvuje u političkom životu.

                       P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

Nema sumnje da svaki član SANU pojedinačno kao građanin ove zemlje ima svoje političke stavove koji će biti i osnov njegovih opredeljenja prilikom glasanja. Međutim, SANU kao celina nije i neće artikulisati stav kakve kolektivne podrške bilo kojoj pojedinačnoj partiji, jer bi to bilo u suprotnosti sa njenim osnovnim principima delovanja. Iz poštovanja prema čitaocima i novinarskoj struci, ne ulazeći u to da li se u pomenutoj izjavi radi o neodgovorno izrečenoj proizvoljnosti ili nekim drugim razlozima, Izvršni odbor SANU želi da informiše javnost da izrečena tvrdnja jednostavno nije tačna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari