Saša Radulović: Ambicija mi je da budem premijer 1Foto FoNet

„Frankeštajn“ koaliciju na Starom gradu je formirao Marko Bastać, koji sada ne zna kako da izađe iz onoga što je napravio pa pokušava da skrene temu – ističe u razgovoru za Danas Saša Radulović, lider pokreta Dosta je bilo, u odgovoru na pitanje da li je siguran da nijedan odbornik DJB nije glasao za izbor predsednika opštine Stari grad iz redova DS, s obzirom na činjenicu da je tamošnja vlast formirana uz pomoć pet glasova koja ne pripadaju nijednoj od stranaka koje su javno podržale kandidata DS.

P { margin-bottom: 0.21cm; }

U pisanim odgovorima našem listu, na pitanja poslata u ponedeljak, Radulović ističe da je glavna tema „Marko Bastać, koji je tajnim glasanjem na Starom gradu uveo Šešeljeve radikale u vlast i dao im jedno mesto opštinskog većnika“.

– Uveo je i SPS u vlast iako nije morao samo da bi izbegao zahtev DJB za potpunu transparentnost i jasnu podelu političkih i profesionalnih funkcija. DJB je ovo oštro osudio. Jako je dobro što se i DS javno ogradio od njegovog postupka. Političke spinove oko toga ko je kako glasao omogućio je pravilnik starogradske skupštine koji dozvoljava tajno glasanje. Tajno glasanje je potpuno neprihvatljivo kad su u pitanju stvari od javnog značaja i odbornici pokreta Dosta je bilo tražiće na prvoj narednoj sednici da se ukine ta mogućnost. Javni poslovi moraju biti potpuno transparentni. A onda ni ovakve podvale i pokušaj skretanja sa teme neće biti moguć.

*Mogu se čuti navodi o tome da se vaši odbornici međusobno ne poznaju, jer prvi put učestvuju u formiranju vlasti, pa se zbog toga dovodi u sumnju da je možda neko od njih dao svoj glas kandidatu DS.

– Mogu se čuti? Mislite naši politički protivnici bi voleli da to bude tema? To je potpuna besmislica i primer spinovanja kojim se skreće pažnja sa suštine da je vlast u Starom gradu formirana sa Šešeljevim radikalima, u tajnim interesnim pregovorima o podeli „plena“, uz pomoć tajnog glasanja i, najvažnije, protiv interesa građana koji su im ukazali svoje poverenje.

*Spočitavate DS to što su ih radikali podržali u formiranju vlasti na opštini Stari grad, a vi u svojim redovima imate Ivana Ninića, bivšeg visokog funkcionera SRS.

– Marko Bastać je ispred DS-a sada na Starom gradu napravio koaliciju sa strankom koju vodi Vojislav Šešelj, koji vrlo otvoreno hvali Vučića i za koga je jasno da je i tajno podržao SNS na ponovljenim izborima. Marko Bastać je zarad opštinskih funkcija, izbegavanja potpune transparentnosti i podele „plena“ ušao u savez sa strankom koja je u tajnom savezu sa Vučićem. Sam DS spočitava Marku Bastaću što je napravio „frankenštajn“ koaliciju sa radikalima i SPS-om. Ivan Ninić je postao član SRS-a sa 16 godina i napustio ih 2012. kada je imao 22 godine i nije bio „visoki funkcioner“. Mislim da je iz aviona jasno koliko je takvo poređenje zlonamerno.

*Da li je odluka o tome da se ne podrži kandidat DS na opštini Stari grad doneta na nivou stranke?

– Dosta je bilo se rukovodi jasnim principima i pravilima koja donosi ceo pokret. Lokalni odbor pregovara na osnovu tih principa i pravila i za to im ne treba podrška vrha pokreta. A principi su: potpuna transparentnosti, koja podrazumeva da za svaki dinar mesečno mora da se zna kako je potrošen i ko ga je dobio, objavu na internet stranici svih ugovora, popisa i procene vrednosti imovine, sistematizacije radnih mesta. Kraj partijskom zapošljavanju. Jasna podela na političke i profesionalne funkcije. Npr. načelnik i sekretar opštine, direktori i zamenici, članovi nadzornog odbora su profesionalne funkcije. Jedine političke funkcije u opštini su predsednici i zamenici opštine i skupštine opštine, njihov kabinet i opštinski većnici. Moraju da nas vode najbolji, a ne partijski kadrovi. Da nema saradnje sa SNS i SRS na bilo kom nivou. Vučić i Šešelj su simbol onoga protiv čega se borimo. Oni ne mogu da imaju bilo kakav, direktan ili indirektan, uticaj na skupštinsku većinu koju podržavamo. Odbornici koji žele sa nama da podrže lokalnu vlast morali bi da napuste stranke koje su na bilo kom nivou u koaliciji sa SNS i SRS, a ukoliko odbornici nekih stranaka u nekim opštinama odluče da podrže SNS i SRS vlast, centrale tih stranaka bi morale da ih isključe. U protivnom, dalja saradnja sa našim pokretom u drugim opštinama više neće biti moguća, pa i po cenu novih izbora.

*Da li od vas zavisi da li će na Vračaru biti novih izbora, s obzirom na to da ne želite u vlast ni sa DS ni SNS? Šta ako DS ne prihvati vaše uslove?

– Ne radi se o uslovima, već o principima. Novi izbori isključivo zavise od spremnosti DS da sa nama izgradi novu političku kulturu i uspostavi nova pravila i principe rada. DJB želi da bude deo vlasti kako bi imao priliku da sprovede politiku za koju je dobio mandat glasača koji su glasali za nas. Nismo izašli na izbore da bismo stajali sa strane i samo kritikovali vlast. Ipak, ne želimo da u bilo koju vlast ulazimo gazeći principe.

*Da li je tačno da je vaš uslov za DS u formiranju vlasti na Vračaru to da dobijete mesto predsednika opštine?

– Ne. To je još jedan spin. Za predsednike opštine i zamenike tražimo nove ljude. Naravno da je prihvatljivo da to bude neko sa liste DS. Negativni izveštaji budžetske inspekcije i DRI sa značajnim nepravilnostima su eliminacioni kriterijumi. Srbiji je potrebna prekretnica na svim nivoima.

*Ko će biti vaš kandidat na predsedničkim izborima? Vi se nećete kandidovati?

– Još je rano da se govori o predsedničkim kandidatima. Pokret smatra da je potrebno da kandidat bude nestranačka ličnost, sa velikim autoritetom i integritetom. Više puta sam rekao da je moja politička ambicija da uvedem red i novi sistem vrednosti u Srbiju, a to je moguće uraditi samo sa pozicije premijera.

*S obzirom na kritike koje jedni drugima upućujete, čini se da DJB među takozvanom proevropskom opozicijom nema sagovornike. Da li to znači da su vam najbliže Dveri i DSS, imajući u vidu da sa njima do sada niste došli u situaciju značajnijeg nesporazuma?

– Niste u pravu. Sa svim strankama opozicije imamo saradnju. Mi smo pokret centra i razgovaramo i sa strankama levice i desnice, jer smatramo da je to normalno.

*Kako ocenjujete njihovu politiku u pogledu evropskih integracija, odnosa prema Rusiji i državama regiona, odnosno pitanja koja se tiču ratne prošlosti?

– Ne slažemo se sa njima. Između Dosta je bilo i DSS i Dveri po tim pitanjima postoje ogromne vrednosne i ideološke razlike i to smo nebrojeno istakli. Niste pomenuli ni odnos prema LGBT pravima i mnoga druga pitanja.

„Otimanje“ poslanika

*Pitanje u vezi sa potpisivanjem garancija da neće biti trgovine mandatima – da li imate naznake da neka od stranaka hoće da vam „preotme“ poslanike?

– Ne radi se o potpisivanju garancije već o svečanoj izjavi o vrednostima i principima koji nas vode. Nije pitanje šta bi neka druga stranka htela, nego kakva moralna i politička načela sa sobom donose poslanici pokreta Dosta je bilo. Mi smo novi ljudi u politici i želimo da promovišemo principe nove političke kulture.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari