Najveći skok rejtinga među političkim akterima u poslednjih 30 dana zabeležio je pokret „Dosta je bilo“ Saše Radulovića, koji bi da se izbori održavaju sada u nedelju osvojio tri odsto glasova, dok je taj rezultat pre mesec dana bio 2,3 odsto, pokazuje poslednje istraživanje „Politički barometar“ agencije Faktor plus. Na predstavljanju rezultata juče je rečeno da ovaj pokret iz meseca u mesec ide napred i da će biti zanimljivo videti kako će izgledati takmičenje između stranaka evroreformskog bloka, poput DS, SDS-LDP-LSV i „Dosta je bilo“.

Istraživanje Faktor plusa pokazuje da je na političkoj sceni i dalje dominantna vladajuća SNS, koja beleži 49,4 odsto podrške birača, ali uprkos primetnom padu u poslednja dva meseca politički analitičar Dejan Vuk Stanković ocenio je da je taj procenat za naprednjake zanemarljiv. Isto istraživanje iz decembra je pokazalo da je SNS imala 51,4 odsto, a u januaru 49,5 odsto.

„Rejting naprednjaka jeste različit nego u decembru, ali se uvek mora imati u vidu i statističko odstupanje pri istraživanju. Međutim, ti procenti za stranku kao što je SNS su zanemarljivi, ali bi zato za neke druge stranke u takvom slučaju imale ozbiljne posledice. SNS će teško pasti ispod 45 plus odsto podrške i to samo pod pretpostavkom da politička konkurencija animira nekog u biračkom telu“, objasnio je Stanković na predstavljanju istraživanja.

I direktor agencije Faktor plus Vladimir Pejić je rekao da u rezultat SNS nisu uključeni još glasovi PUPS, sa kojima će biti zajedno na listi, tako da će se videti da li će doći do prostog zbira ili će neki glasovi možda i otići. „Rastegljiv je odnos glasova, ali teško da će doći do pada podrške SNS. Svakako njihov koalicioni kapacitet može dovesti do daljeg rasta“, napominje Pejić odgovarajući na pitanje Danasa da li rezultati ukazuju da je zaustavljen trend rasta podrške SNS.

Što se tiče rejtinga drugih stranaka, cenzus bi još prešla i SPS sa 11,3 odsto glasova da se izbori održavaju u nedelju, kao i DS sa 6,4 odsto, SRS sa šest, DSS-Dveri 5,7 odsto i SDS-LDP-LSV sa pet odsto. Ispod cenzusa su, osim Radulovića, PUPS sa 3,3 odsto, SNP Nenada Popovića sa 2,2, Jedinstvena Srbija sa 1,4 odsto i Koalicija Rodoljubi sa jedan odsto. Na izbore u nedelju bi izašlo 54 odsto ispitanika, od kojih 28 odsto i dalje ne zna za koga bi glasalo. S druge strane, skoro 80 odsto ispitanika reklo je da će na izborima glasati za istu stranku i na republičkim i na pokrajinskim i na lokalnim izborima.

Građani najviše poverenja imaju u premijera i lidera SNS Aleksandra Vučića, koji beleži podršku 58 odsto ispitanika, dok iza njega slede predsednik Srbije Tomislav Nikolić i ministarka i potpredsednica SNS Zorana Mihajlović sa po 26 odsto. Potom sledi lider socijalista Ivica Dačić sa 20 odsto, dok najmanje podrške imaju lideri DS i SDS Bojan Pajtić i Boris Tadić – devet, odnosno 11 odsto.


Polovina građana se ne plaši migranata

Na pitanje šta je to što vas najviše plaši kada su u pitanju migranti, polovina ispitanika odgovorila je da nema nikakav strah, dok svaki četvrti smatra da neki od migranata mogu biti teroristi. Skoro četvrtina strahuje da migranti mogu da prenesu određene bolesti, svaki deseti da bi njihovo naseljavanje dovelo do urušavanja srpske kulture i tradicije, dok po sedam odsto misli da bi se njihovim naseljavanjem smanjila cena rada i povećao strah za bezbednost dece.

Nikolić: Izbori kada stigne predlog

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić ponovio je juče da će raspisati izbore onog trenutka kad dobije obrazložen predlog Vlade Srbije za raspuštanje parlamenta. Predsednik Nikolić je novinarima u Domu Vojske, gde je prisustvovao svečanosti povodom obeležavanja Dana VMA, na pitanje kad će raspisati izbore kratko odgovorio rečenicom „kad vlada dostavi predlog“. Upitan da li će to biti do kraja nedelje, Nikolić je odgovorio da je to pitanje za Vladu Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari