Nije dovoljno identifikovati uzrok problema. To je samo potreban uslov za rešenje. Nije pitanje da li štedeti, već kako i na čemu. Siriza je pala na rešenju. Varufakis je identifikovao problem. Siriza nije umela da ponudi rešenje. Nudila je da Grčkoj plate ratnu štetu i oproste dug. Kao da im nije palo na pamet da to nije moguće dobiti samo za Grčku. Sve bi druge zemlje onda tražile isto. Kao da su ušli u pregovore sa idejom da sigurno izgube sve.


Šta je problem? Grčka je, kao i Srbija, kao i ceo Balkan, ali i mnoge zemlje EU, posebno na jugu, siromašna. Ekonomija u najboljem slučaju tavori. U Srbiji i na Balkanu bukvalno propada. Nestaje u talasima pljačkaške privatizacije, ofšor privrede, blokada računa, stečajeva, sveopšte pljačke društva, korupcije, pod teretom nerazumnog poreskog i birokratskog opterećenja. Javni dug i deficiti se zidaju. Propada srednji sloj stanovništva. Propadaju porodične firme, mala i srednja privatna preduzeća i gazdinstva. Kičma srpske ekonomije. Pretvaramo se polako u zemlju jeftine radne snage u kojoj decu i unuke gledamo preko skajpa.

Šta je uzrok ovog problema? Neverovatno alava, bahata, korumpirana partokratija koja je skrojila državu po svojoj meri i kao parazit živi na leđima građana. Građani misle da žive u svojoj zemlji. U stvari žive u njihovoj državi. Partokratija koja uništava nezavisne institucije sistema, vladavinu prava, slobodu medija. Uništava temelje slobodnog, demokratskog društva.

Koliko nas košta partokratija? Partokratija se finansira uz pomoć partijskog zapošljavanja, burazerske ekonomije i korupcije.

Partokratija je partijski “zaposlila” preko 100.000 svojih nesposobnih kadrova u javni sektor. Sve stranke. I SNS, i SPS, i DS, i SDS. Mi ih zovemo jednim imenom DSNS. Ti nesposobni partijski kadrovi sa uglavnom kupljenim diplomama sa fiktivnih univerziteta na izmišljenim administrativnim radnim mestima Srbiju godišnje koštaju preko milijardu evra. Da li tu štedi partokratija? Naravno ne.

Polupismeni biznismeni povezani sa vrhovima političkih stranaka izvlače novac iz javnog sektora. Grci kažu oligarsi, mi kažemo tajkuni. Ukratko, partijski parazitski sistem. Partijski paraziti koji žive na leđima društva. Ovo isto je identifikovao Varufakis u Grčkoj. Namešteni tenderi za precenjene ili nepotrebne usluge, krediti od paradržavnih banaka, subvencije, uzimanja reketa. Samo na subvencije država godišnje baca u bunar milijardu i po evra. Da li tu štedi partokratija? Naravno ne. Na protivustavnom smanjenju penzija su “uštedeli” 210 miliona evra. Što ne na subvencijama? Nisu se setili?

A gde štedi partokratija? I grčka i srpska povećavaju postojeće poreze, uvode nove, povećavaju cenu struje, protivustavno smanjuju penzije, smanjuju plate. Od kako je Vučić došao na vlast 2012., svi porez su povećani. PDV sa 18 na 20 odsto, pa sa 8 na 10 odsto, pa porez na imovinu, pa akcize na sve. Rezultat su manji budžetski prihodi i rast javnog duga. Kada je Vučić preuzeo vlast, javni dug je iznosio 15,5 milijardi evra. Danas je preko 24 milijarde evra. To je rezultat pogubne Feketić ekonomske politike nesposobnog premijera. Glumac bi mogao da bude. Premijer nikako.

I tako pojavi se vest, iz neimenovanih izvora bliskih Varufakisu, da ga zanima saradnja s našim pokretom. Imamo dobre ideje. Uvođenje reda. Smanjenje poreza i doprinosa, uvođenje univerzalnog sistema socijalne zaštite za sve porodice, oslonac na domaću privredu, porodične firme i gazdinstva. Onda se pojaviše članci kako se Varufakis meša u srpsku politiku. Dospesmo i do RTS-a na kome nisam bio od ostavke do danas. Javiše se i Informer i Krle.

Varufakisa ne poznajem, niti smo ikada razgovarali. I naravno, bilo bi mi zadovoljstvo da porazgovaramo. Zanimalo bi me da saznam da li je nudio Sirizi i neko rešenje problema koji je identifikovao. Jer tražiti otpis dugova nije rešenje. Sistem ostaje truo i nastavlja da kreira nove dugove. Potreba je demontaža partijskog parazitskog sistema. Ni Srbiji ni Grčkoj nije potreban vođa. Potrebni su nam sistem i odgovorni lideri. Vladavina prava i demokratija. Jednaki uslovi za sve. I za moju i za vašu decu.

Autor je lider opozicionog pokreta Dosta je bilo

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari