Vlasti u Beogradu predložiće zemljama EU da Srbija bude prebačena na listu „sigurnih trećih zemlja“, što bi konkretno dovelo do skraćenja procedure za dobijanje azila i samim tim do smanjenja broja takozvanih lažnih azilanata – ističe za Danas načelnik Uprave granične policije MUP Srbije Nenad Banović, dodajući da će ovo biti glavni predlog na sastancima koje će srpski zvaničnici imati s sledeće sedmice sa evropskim partnerima.


Banović nije mogao da nam kaže kada će tačno biti održani ti susreti, navodeći da to zavisi od predstavnika EU, ali je već juče popodne trebalo da ima prvi sastanak s ambasadorom Francuske u Beogradu.

Premijer Srbije Ivica Dačić rekao je juče novinarima da će o problemu „lažnih azilanata“ uskoro razgovarati sa zvaničnicima Unije, među kojima su visoka predstavnica za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton i komesarka za unutrašnje poslove Sesilija Malstrom, kao i s ministrima unutrašnjih poslova zemalja članica. On je ponovio da na sednici Saveta ministara EU naredne sedmice neće biti reči o ukidanu bezviznog režima, već da se stvori mehanizam za bržu suspenziju tog režima kao mogućnost za bilo koju zemlju.

Dačić je takođe upozorio da u Srbiji postoje ljudi kojima je traženje azila u EU „profesija“ i da su zainteresovani samo za novac koji dobijaju za privremeno utočište, dok im ne odbiju zahtev za azil. Da podsetimo, premijer je prekjuče na sastanku vladine Komisije za povraćaj bezviznog režima naredio nadležnim ministarstvima da hitno preduzmu mere za smanjenje broja takozvanih lažnih azilanata.

Predsednica skupštinskog Odbora za evropske integracije Milica Delević izjavila je juče da upozorenje o ugroženosti vizne liberalizacije treba shvatiti „vrlo ozbiljno“. Ona je predložila stavljanje Srbije na spisak sigurnih zemalja, što bi skratilo proceduru donošenja odluke o azilu i vreme za koje podnosilac zahteva uživa povlastice u zemljama u kojima je podneo zahtev.

Podrška

Šef Delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer rekao je juče da je u interesu i Unije i Srbije, kao i svih zemalja Balkana, da se sačuva „beli šengen“, dok je ambasador Francuske u Beogradu Fransoa-Gzavije Denio istakao da je ta zemlja protiv ukidanja bezviznog režima za građane Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari