Opozicione stranke u Skupštini Srbije ne očekuju da će parlament imati bilo kakvu mogućnost da kontroliše koordinatore i njihove timove koji će biti formirani pri kabinetu premijera, dok iz većinske partije u Skupštini poručuju da unutrašnja organizacija Vlade nije predmet njihove kontrole.

Politički sistem u Srbiji podrazumeva nadzornu i kontrolnu ulogu parlamenta nad radom Vlade, odnosno premijera i ministara koji to postaju izglasavanjem u Skupštini, te su dužni, bar formalno, da poslanicima polože račune za svoj rad. S obzirom na to da se u Vladi, odnosno pri kabinetu premijera uspostavlja sistem timova, u kojem su za pet oblasti zaduženi koordinatori koji će izveštavati premijera o radu u ministarskim resorima, postavlja se pitanje treba li i hoće li Skupština imati ikakav nadzor nad radom tih koordinatora i timova.

U premijerovom kabinetu nismo dobili odgovor na pitanje kako će Skupština kontrolisati rad koordinatora delivery units-a koji je osmislio bivši britanski premijer Toni Bler, hoće li oni ići u Skupštinu kao i ministri ili ne. 

Zoran Babić, šef poslaničke grupe SNS, ne očekuje da će se koordinatori pojavljivati u Skupštini i polagati račune poslanicima. On za Danas kaže da zakoni o Vladi i ministarstvima definišu resore i ovlašćenja, a ne unutrašnju organizaciju Vlade.

– Da li to što Skupština politički kontroliše i nadzire rad Vlade znači da ćemo mi u Skupštinu zvati svakog vladinog činovnika? Naravno da ne. Poštujući zakone i Poslovnik mi zovemo ministre i postavljamo im pitanja na koje oni odgovaraju. Formiranje timova koji će kontrolisati rad na projektima, modernizovati, ubrzati i unaprediti rad je unutrašnja organizacija Vlade i odraz hrabrosti i odgovornosti premijera – smatra Babić.

Borislav Stefanović, šef poslaničke grupe DS u Skupštini, za naš list kaže da parlament neće imati nikakvu kontrolu nad koordinatorima.

– Ni ministri, čast izuzecima, ne podnose izveštaje, te zato ne očekujem da će i koordinatori u tom parasistemu, koji se stvara unutar izvršne vlasti, i suprotno zakonu biti na raspolaganju poslanicima. Vlada se hvali da podnosi izveštaje MMF, a ne Skupštini. A ako dobiju pozitivne signale, hvale se time kao velikim uspehom – navodi Stefanović. 

Prema njegovim rečima, sistem koji se stvara u Vladi nije ni kabinetski već sistem jednog čoveka, odnosno premijera Aleksandra Vučića.

– Time se potvrđuje moja priča da on ima 17 savetnika i sada dodaje još nekoliko. A oni će svi raditi ne onako kako smatraju da je najbolje, nego kako im on kaže – ukazuje Stefanović. 

arko Đurišić, šef poslaničke grupe SDS, takođe smatra da kontrole neće biti.

– Skupština ne kontroliše ni Vladu i to je u suprotnosti sa zakonima, Poslovnikom i demokratskom praksom svuda u svetu. To je naravno loše. A prvi korak i početak ispravljanja takve situacije je da vlada svoj rad definiše u okvirima zakona, a da zatim omogući da parlament i skupštinski odbori nadziru i kontrolišu njen rad – zaključuje Đurišić za Danas. 

Vesna Rakić Vodinelić, profesorka prava i predsednica Saveta Nove stranke, za Danas kaže da je prema Ustavu Vlada odgovorna Skupštini, koja je bira i razrešava.

– Zbog toga Skupština ima ovlašćenje da kontroliše rad Vlade, pa bi isto to ovlašćenje morala imati i kad su u pitanju delivery units. Takođe, Skupština bi morala da postavi pitanje da li je formiranje delivery units u skladu sa Zakonom o Vladi i sa Zakonom o ministarstvima. Naime, organizacija Vlade i delokrug ministarstava se reguliše ovim zakonima koje je Skupština donela – zaključuje Vodinelić.



 

U pet timova 15 ljudi

Premijer Aleksandar Vučić je ranije objasnio da članovi ovih timova nemaju nikakvu političku funkciju i da će raditi samo pri njegovom kabinetu i izveštavati ga na dnevnom nivou, ili najmanje jednom u dva dana, o tome kako napreduju ključni projekti. U pet timova biće 15 ljudi, a reč je o timovima za direktna ulaganja, restrukturiranje velikih državnih sistema, reformu državne uprave, infrastrukturu i za poljoprivredu. Rad svih timova koordiniraće jedan čovek koji svakodnevno podnosi izveštaje premijeru, a koji će biti osoba koja se razume u politiku ali i u ekonomiju. Dok je bio premijer Britanije, delivery units je uveo Toni Bler 2001, a u Londonu je napušten 2010.



 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari